Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul General deschide o anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009

Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009. Între timp, direct vizat, fostul președinte Traian Băsescu spune că PSD și ALDE trebuie să renunțe la comisia parlamentară de anchetă care este pe punctul de a fi validată.

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație a constituit dosarul penal pe baza informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic care a scris recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea, unde Kovesi și Coldea s-au arătat preocupați de câștigarea scrutinului de Traian Băsescu.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea spune însă că întâlnirea a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

Între timp, grupul deputaţilor PSD i-a desemnat între alții pe Liviu Dragnea, Eugen Nicolicea şi Liviu Pleşoianu să facă parte din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Aceasta are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului și sesizarea justiției, dacă e cazul. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.

Comisia va fi formată din 7 reprezentanţi ai PSD, 3 - PNL, 2 - USR şi câte unul de la UDMR, ALDE şi PMP și ea ar trebui validată miercuri de plen.

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat însă că prin deschiderea unui dosar penal de către Parchetul general referitor la alegerile din 2009 ancheta parlamentară în acest caz este blocată. La rândul său senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat că i se pare un lucru "foarte grav" ca alegerile din 2009 şi referendumul din 2012 să fie anchetate de Liviu Dragnea, care este condamnat penal pentru fraudă electorală.