Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondent RFI condamnat la 10 ani de închisoare în Camerun

camerun.jpg

Ahmed Abba a fost condamnat pentru ”propagandă favorabilă unui act terorist”
Sursa imaginii: 
RFI

Tribunalul militar din Yaoundé l-a condamnat la începutul acestei săptămâni pe corespondentul Radio France Internationale în Camerun, Ahmed Abba, la 10 ani de închisoare cu executare și amendă de 56 millions de franci CFA (circa 85 000 de euro) pentru ”propagandă favorabilă unui act terorist”.

Jurnalistul a fost în pericol de a fi condamnat chiar la moarte, dar avocații săi au reușit să obțină pedeapsa cu închisoare de 10 ani – pedeapsa minimă la acuzația respectivă – punând în evidență conduita exemplară a acuzatului pe timpul detenției precum și neimplicarea lui în afaceri. Ei au anunțat că vor face apel față de sentința tribunalului.

Ahmed Abba a fost arestat în iulie 2015 în Maroua, în nordul extrem al Camerunului, după care a fost ținut prizonier în secret timp de mai multe luni, fără vreo bază legală, timp în care a fost torturat, transmite RFI. El nu a putut contacta un avocat decât după patru luni de la arestare și apoi a trebuit să mai aștepte încă două luni începerea procesului.

RFI a transmis tribunalului toate înregistrările corespondențelor lui Abba pentru a dovedi că nicăieri acesta nu a făcut propagandă nici unui act terorist.

Ahmed Abba este corespondent RFI de limbă haoussa din 2014.

Cléa Kahn-Sriber, reprezentanta organizației ”Reporters sans frontières” pentru Africa, susține și ea că acuzațiile sunt nefondate: ”Este vorba în mod clar de un act de intimidare. Guvernul camerunez vrea din nou să restricționeze dreptul la liberă exprimare, mai ales în chestiunile legate de securitate și de lupta contra Boko Haram”.

La rândul său Amnesty International a dat publicității un comunicat în care condamnă acest ”proces nedrept”, pe care îl consideră ”o parodie”.