Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia este tot mai departe de Uniunea Europeană, iar relaţia devine dificilă

_88749063_72bd3d52-0577-47cc-a357-dac263dd9c4b.jpg

Image source: 
http://www.bbc.com/

Disputa între UE şi Turcia s-a tensionat in ultimele zile. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia nu va aştepta pentru totdeauna la uşa Europei. Pe partea cealalta, europarlamentarul olandez de centru-stânga, Kati Piri, care este raportor al UE, a spus reporterilor, înaintea unei dezbateri cu privire la relaţiile între Turcia şi UE, că în cazul în care Erdogan va adopta schimbările pentru sporirea puterilor sale executive, atunci UE va suspenda formal tratativele în privinţa aderării statului turc la Blocul comunitar.

Turcia nu va aștepta pentru totdeauna la ușa Europei și este pregătită să se retragă din negocierile de aderare la UE dacă islamofobia și ostilitatea din partea unor state membre vor continua să se amplifice, acuză președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu pentru agenția Reuters.

Declaraţiile vin la scurt timp după ce au fost anunţate peste 800 de arestări  în mai multe provincii din Turcia, iar persoanele reţinute sunt suspectate de legături cu clericul Fethullah Gulen stabilit în Statele Unite.

În cadrul unor operațiuni desfășurate în toate cele 81 de provincii ale țării, arestările au vizat structura rețelei Gulen din forțele de poliție, dupa ce au fost emise ordine de reținere împotriva a 1.000 de persoane.

Potrivit surselor, cele 803 reținute vor fi aduse în capitala Ankara.

După puciul eșuat din iulie anul trecut, aproximativ 40.000 de persoane au fost arestate, iar 120.000 au fost demise sau suspendate din funcții civile sau militare, pentru presupuse legături cu grupări teroriste.

Recentele arestări survin la zece zile după un referendum constituțional care a divizat puternic Turcia și la care a fost aprobată, cu o majoritate strânsă, conform rezultatelor preliminare, extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Problemele interne recente au divizat puternic opinia publică spune la RFI jurnalistul turc, Hasan Dinc, care atrage atenţia că dorinţa Turciei de aderare la comunitatea europeană a scăzut radical în ultimii ani.

Ce se întâmplă, însă cu traseul european al Turciei?