Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța va avea un nou ambasador la București. Cine e Michele Ramis?

Preşedintele francez Francois Hollande a numit-o pe Michele Ramis, diplomat de carieră specializat în infracţionalitatea internaţională şi spălarea banilor, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România.

„Doamna Michel Ramis, ministru plenipotenţiar clasa I, în funcţie în administraţia centrală, este numită ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, înlocuindu-l pe domnul Francois Saint-Paul, chemat în alte funcţii”, se arată în decretul de numire citat de news.ro.

Decretul, semnat pe 20 aprilie de liderul de la Elysee, a fost publicat în Monitorul Oficial francez două zile mai târziu.

Michele Ramis este diplomat de carieră, cu grad de ministru, care lucrează în Ministerul francez de Externe din 1980. Ea a fost ambasador însărcinat cu ameninţările infracţionale transnaţionale din ianuarie 2013 şi a participat în această calitate la lupta împotriva diferitelor tipuri de trafic infracţional, precum şi împotriva corupţiei şi spălării de bani, potrivit MAE de la Paris.

Din 2011 până în 2012, ea a fost consilier diplomatic în Ministerul Apărării.

”Îmi amintesc de şedinţe de negociere cu iranienii care erau destul de tensionate”

Ramis a ocupat, de-a lungul timpului, diferite funcţii în Ministerul de Externe (Afaceri Judiciare, resurse Umane, probleme consulare) şi a avut mai multe posturi diplomatice în America Latină: Columbia, Mexic şi Guatemala. De asemenea, a lucrat la reprezentanţe ale Franţei pe lângă organizaţii internaţionale de la Viena şi la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva.

Într-un interviu acordat anul trecut, ea spunea că faptul că este femeie a ajutat-o pe scena diplomatică internaţională, în special atunci când a fost implicată în negocierile privind dosarul nuclear iranian.

„M-am ocupat, în urmă cu aproximativ 15 ani, dosarul nuclear iranian, criza proliferării iraniene, atunci când eram în post la Viena. Îmi amintesc de şedinţe de negociere cu iranienii care erau destul de tensionate şi riscam să le spun lucruri privind programul nuclear pe care le primeau bine în cele din urmă, pe care le primeau cu zâmbetul pe buze, pentru că eram femeie şi nu sunt sigură că le-ar fi primit la fel dacă era vorba de un bărbat”, a spus ea.

 

 

Potrivit ei, femeile diplomat au o „contribuţie esenţială în rezolvarea crizelor şi a marilor probleme internaţionale”.

Michele Ramis a făcut studii de master în drept, este absolventă a Institutului de Studii Politice de la Paris şi de Ştiinţe Penale şi Criminalistică.

Ea este cavaler al Legiunii de Onoare şi ofiţer al Ordinului Naţional de Merit.