Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Săftoiu: Legea graţierii nu este cea mai bună soluţie

saftoiu_legea_gratierii_solutie.jpg

Cum vor rezolva autorităţile problemele din închisori? (Sursa foto: www.pixabay.com)
Cum vor rezolva autorităţile problemele din închisori? (Sursa foto: www.pixabay.com)

Parlamentul are pe masă de cel puţin zece ani diverse rapoarte privind situaţia gravă din penitenciare, declară la RFI deputatul PNL Adriana Săftoiu. Ea spune că Parlamentul nu a fost interesat de acest subiect, decât atunci când numărul politicienilor care au avut probleme cu legea a crescut.

Adriana Săftoiu consideră că “nu e suficient doar să faci o graţiere. Da, putem face o graţiere acum, dar sunt ONG-uri care se ocupă în mod foarte serios de drepturile omului, de modul în care sunt respectate drepturile omului în penitenciare şi care pledează, militează pentru reducerea pedepselor, pentru această posibilitate ca deţinutul să muncească şi să aibă o calificare (…). Peste 90% dintre cei care ies, dacă vor să se angajeze, au nevoie de un cazier judiciar. Foarte puţini sunt tentaţi să angajeze o persoană cu cazier judiciar (…) Legea graţierii nu este cea mai bună soluţie şi în nici un caz nu este o soluţie pe termen lung”.

Deputatul PNL precizează că subiectul condiţiilor din penitenciare era cunoscut de Parlament încă din 2005: “Parlamentul are pe masă şi le-am văzut şi eu de cel puţin zece ani, chiar din 2005, rapoarte făcute de Comisia pentru drepturile omului, deci din 2005, eu am văzut cel puţin trei rapoarte, ultimul era din 2014, plus rapoartele Avocatului Poporului, care semnalau situaţia gravă din penitenciare, din perspectiva respectării drepturilor omului şi a solicitărilor CEDO (…). Deci Parlamentul nu poate să spună că n-a cunoscut, Parlamentul n-a fost interesat (…), până în momentul în care numărul politicienilor care au intrat în arest preventiv, care au stat în arest la domiciliu, care au primit condamnări, până când numărul acestor politicieni n-a crescut, nici n-au fost interesaţi de ce se întâmplă acolo”.

 
Adriana Săftoiu, despre condiţiile din închisori şi legea graţierii