Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR a dat a patra amânare pentru ”cea mai grea decizie” a sa

Curtea Constituţională (CCR) a amânat din nou, joi, pentru a patra oară, luarea unei decizii în privinţa legii care interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern. News.ro scrie că o decizie în această chestiune ar urma să fie luată pe 4 mai, ședința de azi a Curții fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Curtea Constituţională a fost sesizată inițial de Avocatul Poporului în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Victor Ciorbea a precizat atunci că ”prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.

Sesizarea CCR a fost făcută, la începutul lunii ianuarie, de către Avocatul Poporului, la doar o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni, din Executiv neputând face parte liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Președintele PSD a declarat, joi, cu câteva ore înainte de pronunțarea noii amânări, că nu este interesat de funcțiile de premier sau președinte al țării, ci doar de punerea în aplicare a programului de guvernare.

Dorneanu: E cea mai grea soluţie pe care Curtea a avut-o de dat

CCR a amânat luarea unei decizii și în precedentele trei şedinţe, preşedintele Curții, Valer Dorneanu, declarând că este cea mai grea soluţie pe care Curtea a avut-o de dat până acum.

"Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituţiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale", afirma Valer Dorneanu la predenta amânare.

În urma acestei declaraţii, judecătorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu să nu mai facă declaraţii presei deoarece afectează imaginea Curţii Constituţionale, toate deciziile urmând a fi anunţate prin comunicate de presă.