Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sancţiuni mai dure şi presiune diplomatică faţă de Coreea de Nord

5250.jpg

Sursa imaginii: 
www.theguardian.com

Recent, Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit să desfăşoare sistemul de apărare antirachetă numit „Terminal High Altitude Area Defense” (THAAD), ca răspuns la ameninţarea lansării de rachete de către Coreea de Nord. Ca urmare, SUA au trimis nave de război şi un submarin în peninsula coreeană.

Situaţia din Peninsula Coreea continuă să se degradeze, pe fondul reticenţei de a abandona atitudinea agresivă de toate părţile, consideră diplomaţia rusă. Pentru Kremlin radarele puternice ale sistemului american care vor fi activate în Peninsula Coreană în următoarele zile sunt o ameninţare la adresa securităţii lor.

Statele Unite au anunţat deja că vor pune în funcţiune sistemul antirachetă din Coreea de Sud şi precizează că vor înăspri sancţiunile economice împotriva regimului de la Phenian, transmite BBC.

Acţiunile nord-coreene reuşesc să frustreze inclusiv China, singura forţă aliată, care este nevoită să medieze termenii ameninţători în care se poartă dialogul între Phenian şi Washington.

De fapt situaţia internaţională politică accentuează potenţialul conflict armat, spune la RFI, Andrei Ţărnea, director executiv Aspen Institute România.

Într-un interviu realizat de Claudia Zidaru, el a mai adăugat tocmai riscul de a afecta întreaga regiune îi face prudenţi pe liderii mondiali:

 
Interviu realizat de Claudia Zidaru cu Andrei Ţărnea