Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidențiale Franța: Melenchon se delimitează de Le Pen. Marine anunță alianța cu Dupont

melenchon.jpg

Candidatul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon,a obținut în primul tur 20% din sufragii, fiind pe locul al patrulea
Candidatul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon,a obținut în primul tur 20% din sufragii, fiind pe locul al patrulea
Sursa imaginii: 
RFI

În Franța, continuă poziționarea și împărțirea electoratului înainte de al doilea tur de srutin care va decide peste o săptămână noul șef al statului. Candidatul extremei stângi din primul tur, Jean-Luc Melenchon, care a obținut 20% din sufragii, a anunțat vineri că nu va vota cu candidata extremei drepte, Marine Le Pen, titrează AFP preluată de Agerpres.

ACTUALIZARE: Candidata Frontului Naţional de extremă dreapta la alegerile prezidenţiale, Marine Le Pen, a anunţat sâmbătă că-l va numi premier pe Nicolas Dupont, dacă se va impune în turul doi al prezidențialelor din 7 mai. Dupont a candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru formaţiunea tradiţionalistă Debout La France. El a reuşit să obţină doar 4,7% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale și şi-a anunţat ulterior sprijinul politic pentru Marine Le Pen.

.............................................................

"Suntem o mișcare politică fără nicio legătură cu extrema dreaptă", a afirmat Melenchon pe canalul său YouTube, reamintind că s-a confruntat cu Le Pen în alegerile legislative din 2012. "Există o singură persoană printre voi care se îndoiește de faptul că nu voi vota cu Frontul Național? Știe toată lumea!", a adăugat el.

Melenchon, eliminat din cursa pentru președinție după primul tur al alegerilor din Franța, duminica trecută, a refuzat însă din nou să le spună susținătorilor săi cu cine să voteze în turul al doilea: "Nu aveți nevoie de mine ca să știți ce să faceți, nu sunt un guru".

Le Pen: E în joc esențialul

Duminica viitoare va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care adversari sunt centristul Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Aceasta a făcut vineri apel la alegători să îl oprească pe Macron. "E în joc esențialul. Să lăsăm la o parte certurile și divergențele", a postat ea pe Twitter.

Melenchon îl consideră pe Macron reprezentantul "finanțelor extreme", dar crede că "doamna Le Pen este și mai rea, ea va răscoli leagănele ca să vadă cine e francez și cine nu". În aceste condiții, "oricare ar fi rezultatul turului al doilea, avem un proiect care ne va diviza pe toți", a apreciat liderul stângii radicale.