Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, la summitul UE: Negocierile cu UK, într-o singură voce. Apel la unitate

Președintele Klaus Iohannis participă, sâmbătă, la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta intens despre Brexit. ”Obiectivul este protejarea românilor din Marea Britanie”, transmitea vineri Președinția. La sosirea la Bruxelles, sâmbătă la prânz, Iohannis a pledat pentru negocieri ”în bloc” ale UE cu UK.

ACTUALIZARE: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni au aprobat în mod unanim, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, scriu Reuters şi BBC. ”Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.

.........................................................................................

Klaus Iohannis a afirmat, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că negocierile cu Marea Britanie pentru ieşirea acesteia din Uniunea Europeană trebuie purtate în bloc de statele UE, fără negocieri separate, iar acordul trebuie să fie unul global, nu sectorial.

Trebuie să fie excluse negocierile separate şi negocierile sectoriale. UE-27 trebuie să fie unită, să negocieze cu o singură voce şi rezultatul nu poate fi unul pe bucăţele (...) Toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agrează totul”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Pe de altă parte, el a susţinut că negocierile trebuie să se desfăşoare în etape: mai întâi pentru acordul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, apoi relaţiile post-Brexit dintre cele două entităţi.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că prima chestiune care trebuie discutată în ceea ce privește Brexit este legată de oameni, arătând că trebuie să se negocieze inclusiv subiectul pensiilor: "Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni, oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi foarte concret românii care trăiesc în Marea Britanie, dar aici putem să-i includem și pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puțini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetățenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie lămurite primele. Acești oameni trebuie să știe ce-i așteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulație, și-au stabilit reședința, și-au căutat și găsit locuri de muncă și trebuie să ținem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem și până la pensii și trebuie să negociem aceste lucruri", a afirmat șeful statului înainte de reuniunea Consiliului European, conform Agerpres.

Unitate – cuvântul de ordine la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene sunt așteptați să dea dovadă de unitate fără precedent la Bruxelles, în timp ce se pregătesc să adopte o serie de linii directoare care vor defini poziţia europeană comună pentru negocierea ieşirii Marii Britanii, scrie France Presse.

Liderii europeni sunt pregătiţi să le ceară britanicilor negocierea unor probleme cheie ale acordului de ieşire, precum soarta cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din ţările UE, plata obligaţiilor financiare pentru finalizarea Brexitului şi graniţa cu Irlanda, înainte de a trece la orice discuţii despre un viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

De asemenea, liderii europeni ar putea să-şi atate sprijinul pentru ideea aderării automate a Irlandei de Nord la Uniunea Europeană, dacă provincia britanică decide să se rupă de Regatul Unit şi să se unească cu Republica Irlandeză.

Sprijinirea acestei idei ar putea să genereze noi tensiuni între Londra şi Bruxelles, după ce premierul May a promis în discursul de declanşare a articolului 50 că va păstra unitatea Marii Britanii.

De asemenea, acest summit va reprezenta prima ocazie a liderilor europeni pentru a discuta despre împărţirea ”prăzii” Brexitului, adică mutarea agenţiilor medicale şi bancare ale Uniunii Europene, care sunt acum bazate în Londra.

Grupul UE27 şi-a întărit considerabil poziţia vizavi de negocieri, după ce Tusk a prezentat la finele lunii martie primele linii directoare pentru negocierea Brexitului, la doar două zile după invocarea articolului 50 de către Theresa May.

Oficialii europeni insistă că blocul comunitar este mai unit ca niciodată vizavi de Brexit, după ani de diviziuni interne pe chestiuni diverse, de la zona euro şi migraţie, la combaterea euroscepticismului, care au lăsat urme adânci în proiectul UE.