Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii UE se declară uniți în fata Brexit-ului

summit_eu_29_april_2017.jpg

sumit brexit april 2017
Unitatea europeana în deriva la Bruxelles
Image source: 
@European Union

UE a adoptat sâmbată 29 aprilie, în absența Regatului Unit, liniile directoare de negociere pentru Brexit. Cei 27 de șefi de stat și de guverne s-au arătat uniți la Bruxelles într-un moment în care unitatea și solidaritatea lipsesc cu desăvârșire de la masa europeană.

Liniile de negociere pun pe primul loc  interesele cetățenilor într-o formula care spune “mai întâi oamenii, mai apoi banii”.

Astfel, UE nu va negocia relatia viitoare cu Regatul Unit înainte de a fi securizat drepturile cetățenilor UE aflați în Marea Britanie și pe cea a britanicilor care trăiesc pe teritoriul UE. Situația cetățenilor se referă nu doar la dreptul de ședere si la dreptul de muncă, dar și la multe alte aspecte financiare și sociale (pensii, alocații familale, etc)

Trecerea la urmatoarea etapă, cea a relațiilor economice între Regatul Unit si UE , nu se va întâmpla înainte ca “suficient progres” să fi fost realizat la prima etapă.

In data de 3 mai Comisia Europeană va acorda negociatorului șef al UE, Michel Barnier, un așa numit "mandat de negociere" stabilit in baza liniilor directoare adoptate.

Negocierile efective vor începe doar după alegerile anticipate din Marea Britanie, programate pentru în 8 iunie, dar mai ales după stabilirea noii formule de guvernare.

In ceea ce privește agențiile europene aflate la Londra, anume Autoritatea Bancară Europeană și Agenția Medicamentelor, acestea vor trebui relocate în celelalte state UE după Brexit.

România, ca și alte 25 de state, ar dori să dețină Agenția pentru Medicamente, dar criteriile pentru aceasta relocare vor fi definitivate doar în luna iunie.

In fine, liderii UE se declară uniți în aceasta încercare pe care o prezintă Brexit ca și în negocierile aferente. Se va negocia doar în bloc, abordînd toate dosarele simultan; nu vor exista negocieri paralele si dizidente.

La ora la care UE nu dă deloc imaginea unității, la Bruxelles liderii europeni au încercat să dea impresia contrară.