Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maduro cere modificarea Constituţiei din Venezuela. Opoziţia acuză o lovitură de stat. Protestele continuă

media-6215feee0d0c4bfbabbaf49b85409424aptopix_venezuela_political_crisis_45360.jpg

Protestatar din Venezuela
Protestatar din Venezuela
Sursa imaginii: 
www.usnews.com/

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat crearea unei noi adunări populare pentru modificarea constituției, într-o tentativă de a opri tulburările ultimelor săptămâni. Contestat în străzi, Maduro doreşte să oprească mişcările pe care le califică drept fasciste, în timp ce opoziţia acuză de o nouă lovitură de stat, care alimentează starea de război civil.

Tabloul din Venezuela e unul trist, pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestații și contramanifestații soldate cu 29 de morți, peste 400 de răniți şi sute de persoane de arestări.

"Nu vreau un război civil", a declarat Maduro în cadrul manfiestantilor simpatizanţo din Caracas, în timp ce în alte părți ale orasului forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene împotriva  tinerilor care aruncau pietre și sticle incendiare, după ce marșurile de opoziție au fost blocate.

Președintele parlamentului, Julio Borges, a afirmat că "este o înșelătorie cu scopul de a păcăli poporul venezuelean cu un mecanism care nu este altceva decât o lovitură de stat". El a făcut apel la continuarea protestelor de stradă marți și miercuri.

Violențele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol , se confruntă cu o rată a inflaţiei ce ajunge la 700 %.