Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit : reglarea socotelilor cu UE

barnier_mai_2017.jpg

Barnier mai 2017
Michel Barnier, negociator al UE pentru Brexit
Sursa imaginii: 
@European Union

Negociatorul UE pentru Brexit , Michel Barnier, a respins  miercuri 3 mai la Bruxelles ideea unei “facturi pentru Brexit”. Mai mult, el a refuzat să vorbească despre “un cec în alb” pe care europenii i l-ar cere Regatului Unit drept pedeapsă. Cele câteva zeci de miliarde de euro sunt bani pe care Londra îi datorează Uniunii Europene, a precizat el.

Michel Barnier a primit miercuri un mandat din partea Comisiei Europene pentru negocierile cu Londra care încep după 8 iunie. Mandatul va trebui aprobat la sfârșitul lunii de statele membre UE.

Barnier va avea deci sarcina de a negocia cu Regatul Unit în două etape, așa cum au stabilit liderii UE în 29 aprilie la Bruxelles.

Prima etapă, cea care va securiza drepturile cetățenilor UE din Regatul Unit ca și drepturile britanicilor din UE, va aborda si problema băneasca.

Aceasta, nerezolvată la timp, va putea crea probleme foarte grave, a avertizat Barnier.

Nu se știe acum care va fi suma, ea va fi rezultatul unui acord, dar se vorbește de 60 de miliarde sau chiar 100 de miliarde de euro.

Da, vorbim despre de euro întrucât UE vrea plata în moneda unică și nu în lire sterline. Lira este o monedă nesigură acum, crede Bruxelles-ul care dorește să se asigure ca Theresa May , Premierul britanic, va plăti de se va usca afrontul din 23 iunie 2016.

Cu toate acestea, Barnier spune că nu este vorba despre o amendă, o pedeapsă, o factură sau vreun cec în alb pe care UE l-ar cere britanicilor.

Este vorba despre partea de contribuție la bugetul UE care i-a mai rămas Londrei de plătit înainte de momentul în care se va retrage.

La aceasta se adaugă angajamentele deja luate pentru diferitele programe externe ale UE. Ajutorul pentru Ucraina si susținerea refugiaților aflați în Turcia intră la acest capitol.

Plata se va face în mai multe tranșe și în mai mulți ani , a mai spus Barnier care a refuzat să comunice acum vreo cifră.

Intr-o a doua etapă a negocierilor, după ce UE se va fi asigurat în privința drepturilor cetățenilor, a banilor și a frontierelor externe (ca cea dintre Regatul Unit si Irlanda), se va vorbi despre viitorul relațiilor comerciale dintre Londra si UE.