Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedinţia Consiliului UE un test de normalitate sau un moment de afirmare pentru România?

Cu 13 luni înainte de a deţine acest mandat România mai are de răspuns şi altor întrebări legate de capacitatea de organizare şi de identificare a oportunităţilor, atrag atenţia mai mulţi lideri PSD, printre care şi fostul premier, Victor Ponta.

Prezenţi la o dezbatere de profil organizată la Bucureşti, ministrul de Externe şi cel de Afaceri Europene au fost criticaţi pentru stabilirea unor ţinte nerealiste în privinta pregătirii functiei de prezidare a Consiliului Uniunii Europene.
 Cu o sarcină suficient de ambiguă încât să lase loc de multiple interpretări sau să ofere şansa unor ambiţii mai mari decât ar fi cazul, deţinerea conducerii Consiliului trebuie să fie subiectul unor fapte şi principii, au apreciat unii dintre liderii PSD care au ridicat semne de întrebare asupra strategiei  executivului pentru acest moment.

Pentru Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, 2019 este o ocazie de afirmare naţională şi una de negare a ideii de două viteze ale Europei. În timp ce ministrul de Externe, Theodor Meleşcanu, a punctat interesele pe care s-ar dori indreptarea strategiei naţionale pentru pregătirea acestui moment-eveniment.

Văzută ca o misiune a diplomaţiei române şi chiar ca pe cel mai important proiect de ţară de la aderarea la UE, pregătirea prezidării Consiliului  e privită cu mai multă stăpânire de sine de Gabriela Creţu, presedintele comisiei de Afaceri Auropene din Senat din partea PSD,  care critică perspectiva colegei sale de partid Ana Birchall, dar aduce şi actualizări pentru agenda de politica externă.

Cu 13 luni înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Romania este mai degrabă nepragatită, spune fostul premier Victor Ponta care a identificat o serie de probleme.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Romania va avea ca partenere Finlanda si Croaţia.

În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.