
Politică
Comisia juridică din Senat a votat pentru grațierea faptelor de corupție
s_nicolae.jpg

ACTUALIZARE 2: Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de graţierea celor condamnaţi pentru trafic de influenţă decisă de Comisia juridică din Senat, care a aprobat mai multe amendamente la Legea graţierii, prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă ar urma să fie graţiaţi.
ACTUALIZARE 1: Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.
"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.
................................................................................
Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.
Legat de aceste amendamente, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la momentul depunerii amendamentelor, că nu le susține și că ele vor fi retrase. Nu doar că aceste amendamente nu au fost retrase, ci ele au fost votate de toți membrii PSD din comisia juridică a Senatului.
Amendamentele la Legea grațierii urmează să fie supuse la vot în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, iar Camera Deputatilor va fi decizională.
Băsescu: Toate partidele pot fi acuzate de luare de mită şi de abuz în serviciu
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat în faţa senatorilor jurişti încercând să motiveze depunerea amendamentelor care ar grația faptele de corupție: ”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge”.
”Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a mai spus Traian Băsescu.
PNL nu susține amendamentele, dar nu votează unanim împotriva lor
Senatorii PNL şi USR au anunţat că se opun graţierii oricăror fapte de corupţie. Totuși, trebuie subliniat că, dacă cei doi membri liberali ai comisiei juridice nu ar fi lipsit de la ședință, votul privind aceste amendamente controversate ar fi putut fi egal, 5-5.
”PNL nu va susţine graţierea niciunei fapte de corupţie”, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu. ”Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.
Magistrații se opun grațierii faptelor de corupție
Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.
Social-democratul Şerban Nicolae a propus să intre sub incidenţa legii graţierii faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017.
Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal.
Comisia juridică a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.