Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon a criticat hotărârea Curții Constituționale privind neutralitatea R.Moldova

18308814_10212662511295990_506446960_n.jpg

Igor Dodon
Image source: 
Facebook

Președintele moldovean, Igor Dodon a criticat hotărârea Curții Constituționale (CC) privind statutul de neutralitate permanentă a R.Moldova. Hotărârea CC spune foarte clar că prezența trupelor ruse în Transnistria este neconstituțională și încalcă dreptul internațional, iar statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu exclude cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității de apărare a țării.

Dodon susține că decizia magistraților moldoveni ”lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații”. 

Nu este pentru prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Curtea Constituțională a explicat pretențios și în cuvinte multietajate ceea ce și așa se știe: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra. Am înțeles mesajul lor și asta mă face să acționez și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.Componența CC va trece, iar țara va rămâne și va păstra mereu ceea ce judecătorii pun sub semnul întrebării”, mai spune șeful statului.

Marți, magistrații Curții au decis că prezența militară a trupelor ruse în stânga Nistrului constituie „o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a R.Moldova”. Hotărârea magistraților este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Totodată, aceasta intra în vigoare la data adoptării și este publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova.
La 26 mai 2014, mai mulți deputați liberali, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu, au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Parlamentarii au cerut interpretarea art. 11 din Constituție ce se referă la neutralitatea permanentă a R.Moldova. 

Solicitat de RFI să comenteze decizia Curții Constituționale, dar și reacția lui Igor Dodon, expertul politic, Oazu Nantoi susține că hotărârea Curții va rămâne doar pe hârtie.”Poate cândva va apărea acea generație de politicieni care va ține cont că statul trebuie să fie unul integru, dar deocamdată nu vom avea nimic. Deși încă în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia s-a angajat să-şi retragă trupele şi armele din Transnistria, acest lucru nu s-a întâmplat până astăzi. Rusia consideră că statele apărute în spațiul ex-sovietic, nu sunt state suverane și ea trebuie să decidă soarta lor”. 

Potrivit comentatorului de la Chișinău,”pentru protejarea integrității teritoriale a R.Moldova, este necesar de a evacua trupele Federației Ruse. Aceasta este una din condiții. Nu am auzit ca Igor Dodon, în timpul vizitelor sale la Moscova să fi abordat acest subiect. Dodon se gândește la alegerile parlamentare și continuă să manipuleze un segment din societate prin demagogie anti-europeană, anti-NATO și pro-rusească”.

În opinia lui Oazu Nantoi,”Rusia este singurul stat care sfidează deschis suveranitatea, integritatea teritorială precum și statutul de neutralitate permanentă a R.Moldova. Acest lucru se demonstrează prin prezența ilegală a trupelor Federației Ruse, prin susținerea regimului anti-constituțional din stânga Nistrului, creat de Rusia pentru a șantaja întreaga R.Moldova. Acest lucru s-a demonstrat deschis anul trecut de 9 mai, când armata rusească, împreună cu trupele paramilitare ale regimului anti-constituțional au mărșăluit la parada militară în Tiraspol și se așteaptă ca în acest an, această palmă rușinoasă, administrată R.Moldova, se va repeta”, conchide expertul de la Chișinău.