Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul european și migrația - unde se despart Macron și Le Pen

french_election_macron_lepen.jpg

Un alt punct de divergenta intre cei doi candidati il reprezinta viziunea in ceea ce priveste migratia si piata muncii din Franta
Un punct de divergență între cei doi candidați îl reprezintă viziunea în ceea ce privește migrația și piata muncii din Franța
Sursa imaginii: 
vox.com

Emmanuel Macron și Marine Le Pen par a se adresa către două națiuni diferite, unul vorbind de o Franță ancorată în Uniunea Europeana, în timp ce celălalt marșează pe o creștere a gradului de independență față de deciziile comunitare.

Emmanuel Macron spune că își dorește o refondare a Europei, reconstrucția Uniunii pe noi baze, în timp ce Marine Le Pen anunță o Europă a națiunilor suverane și a popoarelor libere.

Macron nu vede Franta decat in interiorul Uniunii, iar termenul se regaseste cu generozitate in discursul sau, in timp ce fosta lidera a Frontului National, suspendata acum, clameaza o Franta independenta, promitind sa redea poporului “suveranitatea monetara, legislativa, teritoriala si economica”. Emmanuel Macron spune ca zona euro trebuie sa se reformeze pentru a putea sustine cresterea económica si de aceea cere un buget propriu din care sa fie finantate investitiile viitoare si la care sa se faca apel in caz de criza, asa cum a mai fost recent. Ba chiar ar fi nevoie de un minister de finante si un parlament al zonei euro, crede Macron, institutii ce ar urma sa faca mai transparente si mai democratice deciziile luate la Bruxelles. Fost ministru de finante, liderul miscarii En Marche nu pune la indoiala regulile politicii europene in chestiuni de buget, dar ar vrea o reducere a deficitelor Frantei, astfel incit sa aiba un cuvint mai greu in fata Germaniei. Sa nu uitam ca Macron a fost sustinut puternic de catre presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si de catre Ggvernul german al Angelei Merkel.

De partea cealalta, Marine Le Pen nu mai ameninta vehement cu parasirea Uniunii, dar spunea ca raminerea in zona euro ar fi un pacat si de aceea propune o masura radicala – readoptarea unei monede nationale, mai bine adaptata economiei locale, alaturi de posibilitatea ca statul sa se finanteze direct de la Banca Nationala astfel incit sa fie evitate presiunile din partea pietelor monetare internationale. Ar fi totusi de remarcat faptul ca in ultimele zile tonul doamnei Le Pen s-a mai inmuiat, iar retragerea Frantei din zona euro nu mai este calul de bataie preferat. De altfel, subiectul nici macar nu apare in intelegerea semnata de Frontul National cu formatiunea lui Nicolas Dupont-Aignan, cel anuntat a fi prim ministru in cazul in care Le Pen obtine presedintia. Si asta poate pentru ca sondajele de opinie au scos in evidente teama francezului obisnuit de ce s-ar putea intimpla odata cu parasirea zonei euro, astfel incit candidata Frontului National si-a adaptat discursul si vorbeste acum de posibila co-existenta a unei monede comune europene si a uneia nationale, desi nici macar cei mai buni analisti financiari nu pot explica cum ar functiona un astfel de sistem dual.

Un alt punct de divergenta in chestiuni economice intre cei doi il reprezinta pozitia fata de acordurile internationale. Le Pen este adversara declarata a intelegerilor de acest fel, asa cum sunt CETA, acordul de liber schimb cu Canada, sau TTIP, cel cu Statele Unite ala Americii, si propune in loc dezvoltarea unor circuite scurte de la producator la consumator. Frontul National vorbeste de un asa numit « protectionism inteligent », ceea ce ar insemna fie ca pietele publice ar fi rezervate firmelor franceze, fie taxarea importurilor in functie de ceea ce se produce in Franta. Macron nu se vrea atit de izolationist in chestiuni economice si propune pastrarea pietelor si proiectelor publice pentru investitorii europeni. De asemenea, el ramine favorabil marilor tratate economice si liberului-schimb, insistind totusi asupra necesitatii unei « Europe care sa se protejeze in procesul de globalizare », asta insemnind inclusiv instrumente financiare care sa descurajeze politicile de dumping, adica vinzarea in pierdere, asa cum face de multe ori China.

Una peste alta, e clar ca politicile economice sunt cele cintaresc mult in optiunile de vot, iar globalizarea si pozitionarea fata de izolationismul anuntat de presedintele Statelor Unite sunt chestiunile importante care trebuie explicate francezilor. “Marea miza a acestor alegeri este mondializarea salbatică, care ne pune în pericol civilizatia”, clameaza Marine Le Pen. ”Fie continuam pe calea dereglementarii totale, fie alegeti Franta”, si-a avertizat ea sustinatorii. In acest timp, Emmanuel Macron spune ca isi doreste ca blocul comunitar sa se consolideze in fata lui Donald Trump, dar si a unui Vladimir Putin tot mai agresiv in declaratii.

Un alt punct de divergenta intre cei doi candidati il reprezinta viziunea si promisiunile in ceea ce priveste migratia si piata muncii din Franta. Avem aici o Marine Le Pen ce promite sa puna stavila fluxului de straini care, spune ea, ocupa locurile de munca din Hexagon, si un Emmanuel Macron care vede problema rezolvata mai degraba prin combaterea fraudelor in domeniu.

Le Pen vorbeste de asa numita “preferinta nationala”, ceea ce inseamna sa angajezi cit de mult se poate doar cetateni francezi, ceea ce practic ar echivala cu o inchidere a pietei muncii. Frontul National promite sa renunte la directiva europeana care reglementeaza activitatea muncitorilor detasati, sustinind ca aceasta duce la o inadmisibila concurenta neloiala. De asemenea, Marine Le Pen se gindeste la introducerea unei taxe suplimentare de 10 procente intreprinderilor franceze care angajeaza straini, iar acest lucru, crede ea, ar urma sa fie un avantaj pentru salariatii francezi.

De partea sa, Emmanuel Macron vede necesara o revizuire a acestei directive europene pentru muncitorii detasati, dar crede ca problemele tin mai mult de frauda care apare in aceasta chestiune. De aceea sustine ideea definirii mult mai clare a standardelor minime pentru a primi o retributie si clarificarea procedurilor pentru asigurari de sanatate.

Cit priveste migratia intr-o tara care are 1,7 milioane de angajati de peste hotare, Marine Le Pen anunta dorinta de restabilire a controalelor la granitele nationale, ceea ce echivaleaza cu suspendarea acordului Schengen. Explicatia e simpla, in viziunea doamnei Le Pen – nevoia de protectie in fata amenintarilor teroriste si, de aceea, cererile de azil ar urma sa fie primite si analizate de catre consulatele Frantei din statele de origine a migrantilor si nu pe teritoriul national.

Emmanuel Macron vorbeste clar de pastrarea liberei circulatii si insista asupra intaririi frontierelor externe ale Uniunii Europene, dorind suplimentarea politistilor in domeniu de la 1500 la 5000. De asemenea, Macron promite ca Franta va respecta tratatele internationale in chestiunea primirii de refugiati din motive politice, dar spune ca ar trebui simplificate procedurile de trimitere inapoi a migrantilor a caror situatie nu este in regula.