Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în Piața Victoriei. Dragnea: Dezaprob categoric votul din Senat

Peste 1.500 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din București, pentru a protesta faţă de posibila graţiere a celor condamnaţi pentru fapte de corupție. Mai multe amendamente în acest sens au fost aprobate miercuri de Comisia juridică din Senat. Aceste propuneri de modificare a legii grațierii urmează să intre în votul plenului Camerelor Parlamentului.

ACTUALIZARE 7: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, scrie pe Facebook că dezaprobă categoric amendamentele adoptate miercuri de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie. El spune că va avea o discuţie cu membrii PSD din comisie, pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.

 

ACTUALIZARE 6: Numărul manifestanților este de peste 1.500. Protestatarii au cântat imnul național cu lanternele telefoanelor pornite.

ACTUALIZARE 5: Numărul protestatarilor a trecut de 1.000. Manifestanţii s-au instalat în Piaţa Victoriei, iar circulaţia în zonă a fost blocată de poliţişti. În faţa Guvernului a fost format un cordon de jandarmi.

ACTUALIZARE 4: USR transmite că "susţine protestele" faţă de amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi va face acest lucru "în Parlament şi în stradă", pentru a se opune deciziilor luate de PSD.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele PNL, Raluca Turcan, scrie, pe Facebook, că, dacă premierul Sorin Grindeanu chiar nu susţine graţierea corupţilor, aşa cum afirmă, ar trebui să-şi scrie demisia în alb, iar dacă Senatul îi încalcă la vot solicitarea să-şi depună şi mandatul, demonstrând astfel că nu este "păpuşa lui Liviu Dragnea".

ACTUALIZARE 2: Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei care protestează faţă de modificările la legea graţierii depăşeşte 700 de persoane. Unii dintre ei scandează "Nu scăpaţi!" şi "DNA, să vină să vă ia!". Alţii poartă pancarte pe care scrie "Parlament penal, marş la tribunal!", "Nu graţierii" şi "PSD, ciuma roşie!". Alte mesaje ale protestatarilor sunt "S-o credeţi voi, derbedeilor!" şi "Aţi furat şi vândut 23 de milioane de români".

ACTUALIZARE 1: Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei. "Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Cei aproximativ 650 de manifestanţii adunați în Piața Victoriei scandează "Hoţii! Hoţii!" şi au pancarte pe care scrie "Nu suntem o naţie de hoţi!". Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina "Corupţia Ucide".

"Când legea devine fărădelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă", era apelul postat pe pagina de Facebook.

Acţiunea "NU graţierii corupţilor - OUG 13 revine. Si noi!" era anunţată cu începere de la ora 19:00 şi până la 23:59.

Senatorii juriști au aprobat amendamentele. Urmează votul în plenul Parlamentului

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Legat de aceste amendamente, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la momentul depunerii amendamentelor, că nu le susține și că ele vor fi retrase. Nu doar că aceste amendamente nu au fost retrase, ci ele au fost votate de toți membrii PSD din comisia juridică a Senatului.

Senatorii PNL şi USR au anunţat că se opun graţierii oricăror fapte de corupţie. Totuși, trebuie subliniat că, dacă cei doi membri liberali ai comisiei juridice nu ar fi lipsit de la ședință, votul privind aceste amendamente controversate ar fi putut fi egal, 5-5.

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului,  s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Amendamentele la Legea grațierii urmează să fie supuse la vot în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, iar Camera Deputatilor va fi decizională.

IPP: Și PSD, și PNL sunt datori cu explicații

Elena Tudose, de la Institutul pentru Politici Publice, spune, într-un interviu acordat RFI, că este evident că amendamentele sunt în favoarea vinovaților de fapte de corupție. Ea mai subliniază că nu doar PSD, ci și PNL este dator cu explicații.

Pe de altă parte, dacă aceste amendamente vor trece de votul camerelor Parlamentului, ”e de așteptat ca reacția străzii să nu fie de nivelul celei provocate de ordonanțele din Justiție de la începutul anului”, spune Elena Tudose.

”Știam foarte bine că domnul senator Șerban Nicolae a făcut o pasiune pentru această temă. Pentru jurnaliști nu va fi foarte greu să meargă și să identifice care sunt cele 246 de persoane condamnate pentru fapte de corupție. În ceea ce privește PNL, partidul sau cei doi senatori liberali sunt datori să motiveze cumva absența de la comisia juridică”, e de părere Elena Tudose.