Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatorii jurişti s-au răzgândit după 24 de ore: corupţii nu vor mai fi graţiaţi

senatori_juristi_corupti_gratiere.jpg

Graţierea corupţilor, la loc comanda (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Graţierea corupţilor, la loc comanda (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă joi în Comisia juridică a Senatului. Asta după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.

Iniţial, Comisia juridică a Senatului votase miercuri o propunere făcută de Şerban Nicolae (PSD), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Traian Băsescu (PMP), ca persoanele condamnate la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă să fie graţiate.

Peste o mie de oameni au ieşit în stradă miercuri seară, în faţa Guvernului, pentru a protesta. Manifestaţii similare au fost şi în alte oraşe ale ţării.

Joi, Comisia juridică a reluat votul, la cererea PNL şi USR, iar solicitarea celor două partide de respingere a graţierii corupţilor a fost adoptată cu 5 voturi “pentru” (PNL, USR şi UDMR) şi 4 abţineri (PSD şi ALDE).

“În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere. Argumentele ţin de soluţia diferită faţă de infracţiunile din Legea 78/2000 şi de declaraţiile publice ale PSD, sens în care noi credem că pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziţie clară şi unitară a PSD în legătură cu infracţiunile de corupţie, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord, respectăm acest lucru, însă în raport cu declaraţiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

A venit apoi replica PSD. “Eu nu am înţeles ce căutau argumentele legate de declaraţiile liderilor PSD. Dacă ar fi să luăm aşa, ar însemna să v-aş solicita să vă manifestaţi consecvent cu poziţia doamnei Turcan, care spunea că PNL luptă împotriva justiţiei. Dar astea fac parte din folclorul specific declaraţiilor de presă”, a declarat ironic preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae.

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de lege privind graţierea, adoptate miercuri în Comisia juridică a Senatului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris şi el pe Facebook că dezaprobă “categoric” amendamentele adoptate miercuri de Comisia juridică a Senatului şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din comisie, pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.