Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Văcăroiu: Curtea de Conturi se poate desființa. Expert Forum: Instituție utilă care trebuie îmbunătățită

Președintele Curții de Conturi se declară nemulțumit de reducerea bugetului și blocarea posturilor. Curtea se poate și desființa, le-a spus Nicolae Văcăroiu senatorilor care analizează în această perioadă modificarea Legii de Funcționare a instituție: "Se poate și desființa Curtea de Conturi, nicio problemă, așa cum ați început anul acesta cu tăierea bugetului și cu blocarea posturilor. Este posibil". În schimb, președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, Eugen Teodorovici, susține că România ar pierde fonduri europene din cauza abordării Curții de Conturi și vorbește de nevoia de reformare.

Curtea de Conturi are mandat de verificare a tot ceea ce înseamnă cheltuirea banului public. Capacitatea și rolul ei trebuie extinse, nicidecum îngrădite, crede  Sorin Ioniță, de la Expert Forum.  Nu din cauza Curții de Conturi nu se absorb banii europeni, ci mai degrabă a incapacității de a face proiecte, mai spune, la RFI, Sorin Ioniță:  

Nu numai a companiilor de stat. A tot ceea ce înseamnă ban public are mandat. Și mai sunt și altele. Nu în ultimul rând justiția. E o poveste lungă, dar sigur că ea nu trebuie desființată. Este o instituție utilă, care trebuie îmbunătățită. De când s-a făcut, a funcționat prost. Sau imperfect. Ideea e să o faci să funcționeze bine, nu să o reduci la tăcere. Știu cazuri când au acționat cu ochelari de cal. Dar să spui că din cauza lor nu se cheltuie banii europeni, asta este o prostie cât casa. Rata de absorbție cea mai mică e în proiectele mari administrate de ministere. Ce autostradă a oprit Curtea de Conturi?
 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Sorin Ioniță: