Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Votați bancherul" - presa britanică îl sprjină pe Emmanuel Macron

macron_le_pen.jpg

Emmanuel Macron și Marine Le Pen
Presa britanică recomandă francezilor să-l voteze pe Emannuel Macron pentru a opri pericolul Marine Le Pen
Sursa imaginii: 
AFP

Emmanuel Macron este favoritul clar al presei britanice pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța de duminică. Indiferent de orientare, marile publicații care apar la Londra îl susțin pe candidatul centrist și atrag atenția asupra pericolului pe care l-ar reprezenta candidata Frontului Național, Marine Le Pen.

Săptămânalul The Economist titrează Votați bancherul. Le Pen nu a pierdut încă. Alegătorii ar trebui să se unească împotriva ei.

Dacă destui alegători înghit sofismele ei, Le Pen ar putea câștiga. Promisele ei pomeni fiscale nu se vor materializa, pentru că Franța e deja periculos de îndatorată și schema ei de a tipări din nou franci va provoca o criză financiară. Promisiunea ei de a proteja locurile de muncă ale francezilor va genera și mai mult șomaj. Planul ei de a bloca bunuri și idei străine vor face Franța mai săracă și mai puțin productivă”, scrie The Economist.

The Times publică un editorial intitulat “Propaganda lui Putin – Emanuel Macron e cea mai recentă victimă a știrilor false”

Cotidianul britanic scrie că insinuările bazate pe zvonuri online menționate de Marine Le Pen în dezbaterea televizată cu contra-candidatul ei Macron au o sursă previzibilă, care este în Rusia.

Președintele Putin are un puternic sprijin din partea extremei drepte din Europa Occidentală, iar el le întoarce acest sprijin. Luna trecută el a primit-o la Kremlin pe Marine Le Pen lăudând-o în mod extravagant pentru dezvoltarea rapidă a unui spectru de forțe politice europene”. Aceste forte sunt xenofobe, antisemite și favorabile schimbării de către Rusia a frontierelor prin forță”.

Zvonurile despre investițiile domnului Macron sunt clar menite să exploateze suspiciunile că este plutocratic și distant. Platformele propagandei rusești l-au vizat pe domnul Macron și cu afirmații scandaloase cu privire la orientarea sa sexuală” – continuă The Times care adaugă că principalele canale ale propagandei Moscovei sunt rețeaua TV Russia Today (RT) și agenția de știri Sputnik, care răspândesc dezinformare în engleză și franceză.  

Și cotidianul Financial Times abordează chestiunea legăturilor dintre Marine Le Pen și Rusia, scriind că relațiile sale cu Putin au fost pecetluite atunci când candidata Frontului Național l-a sprijinit în momentul anexării Crimeii în 2014.

Ziarul financiar scrie că legăturile dintre Le Pen și Putin datează din 2011 când ea a preluat conducerea partidului de la tatăl ei, Jean Marie.

Până în 2014 relația s-a limitat la vizite sporadice, iar atunci Marine Le Pen a sprijinit pretențiile teritoriale ale Rusiei față de Ucraina prin anexarea Crimeii. “Domnul Putin este un patriot”, a spus ea, cerând și ridicarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. scrie Financial Times, care reamintește și de creditul de 9,4 milioane de euro obținut de FN din partea băncii First Czech-Russian, cu sediul la Moscova.

Un stângist pentru Macron

Cotidianul de centru stânga The Guardian publică un articol de opinie semnat fostul ministru de finanțe stângist al Greciei, Yannis Varoufakis, care face un apel la un vot în favoarea lui Macron în scrutinul prezidențial de duminică.

Yannis VaroufakisYannis Varoufakis îl sprijină pe Macron

Varoufakis reamintește numeroasele sale puncte de divergență politică cu Macron, dar scrie: Cu toate aceste avertismente, eu îl sprijin pe Macron. Așa cum el mi-a trimis un mesaj-text că nu dorește ca generația sa să fie responsabilă de sugrumarea Greciei, tot așa și eu refuz să fac parte dintr-o generație de stângiști care permit unei fasciste și rasiste să câștige președinția Franței. Normal, dacă Macron câștigă și devine doar un alt funcționar al elitei europene, tovarășii mei și cu mine ne vom opune nu mai puțin energic așa cum ne opunem – sau ar trebui să o facem – acum lui Le Pen.” concide Varoufakis în Guardian.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ