Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corbyn sprijinit de extrema stângă, Partidul Laburist în degringoladă

corbyn.jpg

Jeremy Corbyn la demonstrația de 1 mai în 2016
Jeremy Corbyn e sprijinit de comuniști și de extrema stângă în alegerile parlamentare
Sursa imaginii: 
AFP

Liderul Partidului Laburist din Marea Britane Jeremy Corbyn, este sprijinit de o "bandă de stângiști radicali" și împărtășește multe dintre "ideile lor periculoase" au principalii săi adversari din Partidul Conservator de guvernământ. Laburiștii au înregistrat joi rezultate dezastruoase în alegerile locale, desfășurate cu doar o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate. 

"Comuniștii, marxiștii, troțkiștii și anarhiștii îl vor în Downing Street (reședința prim ministrului - N.R.) pe Corbyn. Ei împărtășesc aceleași idei periculoase despre taxe ridicate, cheltuieli publice nesăbuite și o apărare slăbită", a spus Ben Wallace, ministru adjunct de interne, responsabil de chestiuni de securitate. 

Până acum, liderul Laburist a primit sprijin din partea un partide și organizații de extrema stângă precum Liga Tineretului Comunist, Partidul Comunist Britanic, Alianța pentru Libertatea Muncitorilor, Noul Partid Comunist Britanic, Alianța pentru Libertatea Muncitorilor, Partidul Revoluționar Muncitoresc și Partidul Socialist al Muncitorilor și-au declarat sprijinul față de Corbyn.

Pentru prima oară după 1945 extrema stângă nu va prezenta candidați în nicio circumscripție în alegerile parlamentare din 8 iunie în semn de totală adeziune la ideile lui Corbyn, cel mai de stânga lider Laburist din ultimii 35 de ani.

Dar situația electorală a Partidului Laburist este invers proporțională cu sprijinul stângii pentru Corbyn: în alegerile locale de joi Partidul Laburist a pierdut circa o treime din mandatele de consilieri locali în Anglia, Scoția și Țara Galilor unde s-a desfășurat scrutinul și potrivit estimărilor BBC pe ansamblul țării este în urma Partidului Conservator cu 11%.

Sondajele de opinie pentru alegerile parlamentare dau avansuri de peste 15% Partidului Conservator, ceea ce ar însemna un plus de cel puțin 50 - 60 de mandate în Camera Comunelor și o majoritate pentru premierul Theresa May de dimensiuni fără precedent în ultimii 30 de ani. 

Comentatorii consideră că stânga nu mai este interesată de câștigarea puterii de către Partidul Laburist, ci de puritatea ideologică care uneori atinge nuanțe staliniste. 

Moderații din partid speră ca o previzibilă catastrofă electorală în scrutinul 8 iunie va slăbi poziția lui Corbyn și va permite alegerea unui alt lider care să redea șanse Laburiștilor de a reveni la putere la următoarele alegeri. 

Până atunci însă nimic nu pare să-i poată opri pe premierul May și pe Conservatori de la câștigarea unui nou mandat cu o majoritate confortabilă în parlament.