Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Probabil că Macron va fi președinte, dar după alegeri va avea mari dificultăți pentru că nu are partid"

mihaileanu.jpg

Șerban Mihăileanu, unul dintre cei mai renumiți cardiologi de la Paris
Image source: 
captură Dailymotion

Reputatul cardiolog parizian Șerban Mihăileanu, stabilit în Franța în urmă cu 30 de ani, crede că centristul independent Emmanuel Macron va deveni președintele Franței după scrutinul de duminică, 7 mai, așa cum arată și cel mai recent sondaj de opinie dat publicității chiar azi. Potrivit cifrelor, centristul independent este creditat cu 62% din sufragii, față de 38% intenții de vot pentru extremista de dreapta Marine Le Pen. Chiar și cu aceste scoruri, jocurile nu sunt făcute, prezența la urne fiind hotărâtoare. Medicul francez de origine română, Șerban Mihăileanu, reamintește și că aproape jumătate din electorii francezi au votat în turul 1 al prezidențialelor pentru idei extremiste. "Alegerea unui președinte nu este o medalie care se acordă cuiva. Este o sarcină enormă, pe care societatea o transpune pe o persoană, care trebuie să o poată asuma", mai spune Șerban Mihăileanu în interviul acordat RFI România.
 

Reporter: Toate sondajele efectuate între cele două tururi de scrutin ne spun că Emmanuel Macron are un avans considerabil în fața Marinei Le Pen, de  peste 20 de procente. În opinia dumneavoastră, este finala jucată deja?

dr. Șerban Mihăileanu: Niciodată înainte de alegeri. Alegerile aduc adevărul. Foarte probabil că sondajele nu se înșeală. Dar, sondajele nu pot măsura bine intenția de abținere. S-ar putea să fie foarte multe abțineri de vot, lucru care ar putea să schimbe proporțiile. Pe de altă parte, se întâmplă un lucru destul de ciudat în această campanie. Primul tur a fost mai interesant decât al doilea tur în ceea ce privește observația scenei politice franceze. Partidele tradiționale au fodr. st explodate. Vorbesc despre exponenții lor. Fillon din cauza afacerilor financiare, Hamon, de la Partidul Socialist, din cauza unui program a la Jules Verne. Se observă astăzi explozia totală a electoratului francez. Se poate spune că aproape jumătate din electorii francezi au votat pentru idei extremiste, unii pentru Marine Le Pen, alții pentru Jean-Luc Melenchon. Aproape jumătate, ceea ce este impresionant. Pe de altă parte, cei care vor vota pentru Macron o fac doar ca să o elimine pe Marine Le Pen, iar alții, care vor vota pentru Marine Le Pen o fac ca să îl elimine pe Macron. Cu alte cuvinte, votul de adeziune, care este votul sănătos al unei societăți, este ridicol de mic.

Reporter: Mai degrabă, oamenii vor merge să voteze împotrivă și nu pentru proiectele pe care cei doi le propun pentru Franța?

dr. Șerban Mihăileanu: Așa este. S-ar putea să fie un nivel de abținere de vot destul de mare. Nimeni nu poate ști, doar Dumnezeu. Probabil că Macron va fi ales, dar vorbim despre probabilități, nu de realități. Dar după alegeri, va avea mari dificultăți pentru că nu are partid. Urmează legislativele. (În ceea ce privește) legislativele, sunt partide deja bine implantate în țară. Importantă nu este alegerea unui președinte. Alegerea unui președinte nu este o medalie care se acordă cuiva. Este o sarcină enormă pe care societatea o transpune pe o persoană, care trebuie să o poată asuma. Ori, marea îngrijorare este ce se va întâmpla după scrutinul de duminică.

Reporter: În opinia dumneavoastră, au fost convingători susținătorii celor doi?

dr. Șerban Mihăileanu: Susținătorii lui Marine Le Pen reprezintă un partid foarte heterogen, care are înăuntrul său adevărata extremă dreaptă, moștenirea tatălui Le Pen, până la oameni de extremă stânga. Denumirea de extremă dreaptă în cazul lui Marine Le Pen, în momentul de față nu este corectă. Poate ar trebui să i se găsească altă formulare. Este o situație foarte heteroclită și este natural că se creează o cacofonie. În ceea ce îl privește pe Macron, adevărata lui susținere reprezintă 20% dintre alegători. Este un curent social democrat, puțin mai la dreapta decât tradiționalul Partid socialist francez. Restul (votanților) îl susțin doar ca să nu fie Marine Le Pen.

Reporter: Se simte în societate, există o îngrijorare apropo de un posibil Frexit, după Brexit?

dr. Șerban Mihăileanu: Cred că Franța nu crede foarte mult în Frexit. Nu cred că este un sentiment nici ieșirea din zona euro, despre care a vorbit Marine Le Pen, nici ieșirea din comunitatea europeană. Nu cred că sunt elemente de mare îngrijorare în Franța. De altfel, Brexit-ul abia acum începe. Marine Le Pen a tot spus că Anglia merge foarte bine după Brexit, ceea ce este fals. Brexit-ul abia acum începe, iar efectele lui se vor vedea peste doi ani de zile în Marea Britanie.

Reporter: Am văzut cum s-au comportat cei doi contracandidați în singura dezbatere televizată dintre cele două tururi. Emmanuel Macron, mai cu grație și mai rezervat. Cum credeți că se va comporta Marine Le Pen dacă va pierde scrutinul?

dr. Șerban Mihăileanu: După cum apare ca personaj politic, este un personaj puternic. După ce va pierde, natural că se va concentra foarte tare pe alegerile legislative care urmează peste o lună și jumătate. Bineînțeles că este un partid care știe să piardă. A fost învățat să piardă dintotdeauna. Acest partid, Frontul National, nu a câștigat niciodată.

Reporter: Dar este interesant că amenințarea sa tot revine...

Șerban Mihăileanu: Nu numai că revine amenințarea. Este mai mult decât atât. Numărul de aderenți crește permanent. Societatea nu merge bine. Există situație economică proastă, foarte mulți șomeri, cădere mare de putere de cumpărare și de nivel de viață, motiv pentru care rândurile celor care contestă sistemul, în general, cresc din ce în ce mai mult. Iar sistemul are anumite elemente de corupție care deranjează pe toată lumea. Vedeți ce s-a întâmplat în America. Cine s-ar fi așteptat să iasă Trump? Ce se întâmplă în Franța este un semn de îmbătrânire a sistemului și, în același timp, un fel de funcționare a Europei comune care ar trebui să fie remodelat în profunzime.
 

Ascultă interviul cu cardiologul Șerban Mihăileanu, stabilit în Franța