Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franța: Sâmbătă, zi de reflecție electorală

Francezii își aleg duminică președintele. 47 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Bătălia se dă între centistul Emanuel Macron şi Marine Le Pen, de extremă dreapta. Câștigătorul va fi învestit până cel târziu pe 14 mai când expiră mandatul actualului președinte, François Hollande.

Mitingurile de campanie s-au încheiat joi. Acum, în pragul alegerilor, este o aşa numită perioadă de tăcere, în care este interzisă orice activitate de tip electoral. Echipele de campanie nu au voie să lipească afișe, să dea interviuri sau să distribuie pliante.  Şi presa este vizată de reguli stricte. Duminică, secțiile de votare se deschid la ora locală 8.00  și se vor închide șa ora locală 19.00. Primele rezultate se vor anunţa dumincă seara, la ora României 21.00.

Prima apariție publică oficială a viitorului președinte ar urma să aibă loc luni, 8 mai, la Arcul de Triumf. Președintele ales va participa, alături de președintele în exercițiu Hollande la ceremonia care marchează capitularea forțelor naziste, în 1945.