Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europarlamentarul Cristian Preda: Marele merit al lui Macron este reinventarea centrului politic

Cristian Preda: Peisajul politic descris de Macron este o şansă pentru întreaga Europă (Foto: arhivă RFI)

Eurodeputatul Cristian Preda (PPE) spune la RFI că în opinia sa modelul francez de centru ales la scrutinul prezidenţial de duminică va inspira şi alte democraţii europene.

În opinia lui Cristian Preda, “această înnoire a peisajului politic francez la centru, cu idei liberale, cu idei care vor o reformă şi a instituţiilor şi a stilurilor politice, tot acest peisaj politic descris de Macron este o şansă nu doar pentru Franţa, ci pentru întreaga Europă. Sunt convins că modelul francez va inspira şi alte democraţii europene, pentru că marea problemă politică în acest moment în foarte multe din ţările membre este reprezentarea centrului. Centrul şi sensibilităţile de centru au fost uitate multă vreme, pentru că şi la stânga şi la dreapta, partidele guvernamentale au fost tentate mai degrabă să fure din voturile extremelor, că e vorba de extrema stângă, că e vorba de extrema dreaptă şi atunci centrul a fost uitat. Marea invenţie a lui Macron este aceea de a reinventa centrul politic şi moderaţia politică, atitudinea liberală şi asta cred că va inspira un nou tip de politică nu doar în Franţa, ci şi în alte ţări europene”.

Centristul Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, învingând-o în finală pe extremista de dreapta Marine Le Pen (Frontul Naţional).

 
Cristian Preda, despre alegerile prezidenţiale din Franţa