Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câţi oameni vor ieşi din închisoare datorită legii graţierii?

cati_oameni_inchisoare_legea_gratierii.jpg

Legea graţierii, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legea graţierii, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Legea graţierii a primit undă verde luni de la Comisia juridică a Senatului. Documentul merge tot luni în plenul Camerei superioare a Parlamentului, pentru dezbateri şi vot.

Potrivit legii graţierii, ar urma să iasă din închisoare în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a documentului 453 de persoane. Alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedepsei.

Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese nu vor fi graţiate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni la Parlament că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern.

Liviu Dragnea mai spune că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de miercuri va propune sancţiuni pentru preşedintele Comisiei juridice, senatorul Şerban Nicolae, care a susţinut săptămâna trecută graţierea unor fapte de corupţie: “Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec şi o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Vreau să discutăm transparent în Comitetul Executiv asta, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziţia mea, şi-au dat seama că de fapt nu era informaţie corectă”.

De partea sa, şeful Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, consideră că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este "absolut ineficientă", pentru că "nu rezolvă absolut nimic", din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei: "Din punctul meu de vedere, în forma actuală, (proiectul) este absolut ineficient. El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societăţii, nici în ceea ce priveşte obligaţiile României faţă de CEDO, dar repet, la final e o decizie politică (...). Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării".