Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul Luca Niculescu: Noul președinte al Franței este o speranță pentru Europa

luca_paris.jpg

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța
Sursa imaginii: 
RFI România

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, declară că victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale de ieri este “o veste bună pentru Franța, o veste bună și pentru Europa”. Dealtfel, centristul de doar 39 de ani a făcut mai multe gesturi simbolice în favoarea Europei în campania electorală, iar programul său politic este unul proeuropean. “Trebuie să ne așteptăm la acțiuni energice din partea sa în favoarea construcției europene și în favoarea redinamizării proiectului european” mai spune ES Luca Niculescu, care  îl caracterizează pe președintele ales al Franței ca fiind “un om direct, care spune lucrurilor pe nume și își apără bine ideile”.

Reporter: Ce înseamnă rezultatul alegerilor franceze pentru Europa și pentru România?

ES Luca Niculescu: Rezultatul alegerilor franceze este, într-un fel, unul așteptat pentru că de câteva zile se vorbea despre o diferență din ce în ce mai mare între Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Este un rezultat care, pe de altă parte, surprinde dacă ne gândim că acum câteva luni nu s-ar fi gândit nimeni că am fi avut această finală. Este un rezultat care, din câte am văzut, îl obligă pe Emmanuel Macron. Președintele ales a ținut aseară două discursuri foarte solemne în care a vorbit despre sarcina care îi revine și că înțelege că două treimi dintre voturile pe care le-a primit nu înseamnă un vot de adeziune pentru el, ci un vot de respingere pentru cealaltă candidată. Își dă seama de sarcina enormă care îi revine în lunile și în anii următori. A promis că va face totul ca Franța să nu voteze extreme la alegerile care vor avea loc în următorii cinci ani. Pentru Europa, Emmanuel Macron, noul președinte al Franței este o nouă speranță. După cum știm, programul său este unul orientat către Europa, către reclădirea Europei, către întărirea Europei, către redinamizarea Europei. Pe tot parcursul campaniei a făcut gesturi simbolice în favoarea Europei. Chiar aseară, la Luvru, atunci când și-a făcut intrarea, muzica ce răsuna în difuzoare era Oda bucuriei a lui Beethoven, imnul Europei. Trebuie să ne așteptăm la acținui energice din partea sa în favoarea construcției europene și în favoarea redinamizării proiectului european, care are atâtea provocări în acest moment. De asemenea, trebuie să ne așteptăm la acțiuni energice în Franța pentru revitalizarea economiei franceze, de exemplu pentru a combate problemele sociale pe care le are țara, tocmai pentru ca societatea să fie una cât mai liniștită în lunile și în anii care vor urma.

Reporter: Emmanuel Macron a vorbit despre unitatea Franței și a Europei în discursul său de învingător. Pentru că îi cunoașteți foarte bine pe francezi și pentru că în foarte scurt timp, cinci, șase săptămâni, urmează o nouă rundă de alegeri, generale de această dată, oare vor merge să își aleagă preferații pentru aceste alegeri? Sau, dezamăgiți, ușor dezinteresați, ar putea să absenteze pentru că sunt atât de aproape cele două scrutinuri?

ES Luca Niculescu: Cred că lucrul cel mai înțelept în clipa de față în Franța este să te abții de la a face pronosticuri. Am văzut câte pronosticuri au fost dejucate în ultimul an. Cine și-ar fi închipuit acum câteva luni că niciunul dintre marile partide nu va fi în finala de aseară? Cine și-ar fi închipuit acum un an că peședintele Francois Hollande nu va mai candida la alegeri? Este destul de greu să fac un pronostic, tocmai în ideea de a nu fi, după aceea, contrazis. Într-adevăr se anunță niște alegeri complexe. En Marche, formațiunea care îl susține pe Emmanuel Macron va fi la primul test cu alegătorii. Cele două mari partide vin, după ce nu au intrat în al doilea tur al alegerilor, vin după două eșecuri. Există și formațiunile aflate mai către extreme, Frontul Național și La France insoumise (Franța nesupusă) a lui Melenchon, care, de asemenea, participă și vor încerca să obțină scoruri cât mai bune. Apoi, rezultatul legislativelor ține și de sistemul electoral francez, care este unul destul de complex și care, până acum, nu a permis unui partid cum este Frontul Național, care deși obține destul de multe voturi, să intre în Parlament, decât homeopatic. În clipa de față, Frontul Național nu are decât doi sau trei deputați. Lucrurile s-ar putea schimba. Peste cinci săptămâni vom vedea cum va arăta peisajul electoral, cum va arăta legislativul francez, ce coaliții se vor putea forma și, mai ales, dacă președintele ales, Emmanuel Macron, va reuși să își formeze până atunci majoritatea cu care să ducă la capăt proiectul prezidențial.

Reporter: Emmanuel Macron este fiul unui cuplu de medici, a studiat pianul timp de zece ani, a făcut și sport, box și fotbal. S-a remarcat la franceză, a urmat studii de filosofie, de științe sociale și politice. A fost bancher și, ulterior, ministru al economiei. Dar cred că dumneavoastră îl cunoașteți dintr-o altă perspectivă. V-ați văzut față în față, ați avut o dezbatere la ambasadă. Cum este, de fapt, președintele ales al Franței?

ES Luca Niculescu: În clipa de față, pentru noi, este președintele ales al Franței. Este persoana cu funcția cea mai înaltă în acest stat. Este o persoană pe care am cunoscut-o când a venit acum câteva săptămâni la ambasada României. Am avut o discuție cu vreo 30 de ambasadori despre proiectul european. Am apreciat cu toții atunci, deschiderea, sinceritatea discursului, în acord cu tinerețea lui. Lucruri la care ne așteptam. În privat este la fel cum este și în aparițiile publice. Este direct, spune lucrurilor pe nume. Își apără bine ideile. Este, totuși, un om care a făcut filosofie și face deseori recurs la trimiteri filosofice, la concepte pentru a exprima ceea ce dorește. Există o trecere destul de firească între momentele în care vorbețște despre acțiunea concretă și cel în care face reflecții mai complexe. Au fost două ore petrecute cu el, pe care le-am apreciat cu toții, cu atât mai mult cu cât întâlnirea a avut loc chiar la ambasada României. Toată lumea are speranțe de la Emmanuel Macron în privința proiectului european. Președintele francez ales își dă seama de asta, dacă ne uităm la discursurile pe care le-a ținut aseară. A fost ales, urmează perioada acțiunii. România este alături de Franța în proiectul european. Avem legături vechi, foarte bune. Vom avea acest sezon cultural comun într-un an și jumătate și va fi o ocazie de arăta ce relație bună avem, cât putem construi împreună, nu numai pentru relația bilaterală, ci și pentru Europa. Cred că va fi mult de lucru, dar, după cum o arătau și oficialii români aseară, prin mesajul președintelui Iohannis, prin mesajul premierului Grindeanu, victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Franța. Este o veste bună și pentru Europa.

Emmanuel Macron a fost ales duminică preşedintele Republicii franceze cu 66,10% din voturile exprimate, şi a învins-o pe Marine Le Pen (33,90%), potrivit rezultatelor definitive ale celui de-al doilea al scrutinului prezidenţial, anunţate luni de către Ministerul francez de Interne.

 
Ascultă: ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, despre alegerile prezidențiale din Franța câștigate de Emmanuel Macron