Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, în Parlament: Nu suntem un stat de rangul doi în UE

klaus_iohannis_parlament_nu_suntem_stat_rang_doi_ue.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament (Sursa foto: arhivă site Preşedinţie)
Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament (Sursa foto: arhivă site Preşedinţie)

Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi în Parlament că o democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Legislativ puternic. Şeful statului s-a adresat parlamentarilor cu ocazia zilei de 9 mai.

O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic, iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent”, a spus preşedintele Klaus Iohannis într-un discurs susținut în plenul reunit al Parlamentului.

Şeful statului declară că “independenţa a fost consolidată şi printr-o modernizare constituţională, legislativă şi economică pe parcursul câtorva decenii. În tot acest proces, angajamentul forţelor politice spre o modernizare europeană a jucat un rol major”.

Un proiect de ţară construit în jurul marilor valori are nevoie de coeziunea dintre clasa politică şi societate”, spune el.

“Marile demonstraţii din februarie au exprimat angajamentul unei noi generaţii de a reîncărca noţiunile de stat de drept şi democraţie”, afirmă preşedintele.

Ca în fiecare an, la 9 mai sărbătorim şi Ziua Europei (…). Aniversăm anul acesta un deceniu de la aderarea la UE. Ne bucurăm de avantajele statutului de membru UE, de când suntem parte a mecanismului decizional”, subliniază el.

Am fi putut face mai mult, de la reducerea decalajelor între regiuni, până la absorbţie mai bună de fonduri UE. Dar nu Uniunea Europeană poartă vina pentru aceste neajunsuri. Responsabilitatea e internă şi rezidă în capacitatea limitată a guvernelor de a fructifica la maximum avantajele calităţii de membru”, declară Klaus Iohannis.

Avem de trecut peste unele bariere interne, care ne împiedică să ne manifestăm pe măsura capacităţii noastre naţionale şi ne constrâng să ne autocaracterizăm injust ca stat de rang doi. Nu suntem un stat de rangul doi în UE”, spune preşedintele.

Obiectivul României e de a fi alături de statele membre care vor consolidarea UE. Cu cât vom fi mai aproape de acest nucleu, cu atât vom conta mai mult în procesul decizional şi vom avea mai multe şanse de dezvoltare”, afirmă şeful statului.