Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Definiția familiei, modificată. Cum au votat deputații

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie va arăta că: ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

De la PSD 135 de voturi au fost pentru DA și un singur NU reprezentând votul deputatului Petre Florin Manole. Acesta și-a justificat votul într-o postare pe  Facebook.

“Am votat, astăzi, de Ziua Europei, împotriva referendumului pentru modificarea Constituției. Motivul meu este acesta: FORMULAREA PROPUSĂ - „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie” - RESTRANGE DREPTURILE OMULUI. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a explicat că "viața de familie, conform art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului nu se limitează numai la familii întemeiate pe căsătorie, ci include și alte relații de facto" - familii monoparentale, cupluri care trăiesc în uniuni consensuale ș.a.m.d.” a scris pe Facebook Petre Florin Manole. 

 

 

 

 

42 de deputați  liberali au votat DA, doi au fost împotrivă (Mihai Voicu și Mara Mareș) în timp ce 5 parlamentari liberali s-au abținut. Printre aceștia: Raluca Turcan și Eugen Nicolăescu.

După vot, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că liberalii vor depune amendamente la proiectul de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi la Senat, astfel încât să garanteze intemeierea familiei şi să clarifice instituţia căsătoriei.

În tabăra USR, 6 deputați au votat DA în timp ce 15 au fost împotrivă, iar trei s-au abținut. Liderul USR, Nicușor Dan, nu a votat, iar Cristian Ghinea s-a abținut.

 

Președintele USR, Nicușor Dan, a oferit și el explicații. "Această dezbatere care pentru fiecare din oamenii implicați este foarte intimă poate să ducă dezbaterea publică într-o zonă de conflict care să nu rezolve problemele reale, care sunt de la abandon școlar până la lipsa locurilor de munca. Nu voi fi mediator", a declarat Nicușor Dan,  citat de hotnews.ro.

 

În favoarea modificării au votat și 16 deputați de la UDMR, 12 de la ALDE și 13 de la PMP.

Lista completă a deputaților și a modului în care au votat o puteți consulta  AICI.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Iniţiativa urmează să fie trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot.