Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Pușcaș: Acum este un moment prielnic pentru a reîncepe construcția europeană

puscas.jpg

Vasile Pușcaș, fost negociator șef al României pentru aderarea la UE

Acum este un moment prielnic pentru a începe construcția europeană pentru secolul 21, spune la RFI profesorul Vasile Pușcaș, fost negociator șef al României pentru aderarea la UE.

9 mai - Ziua Europei găsește blocul comunitar optimist pentru că alegerea lui Emanuel Macron readuce speranța în ceea ce privește viitorul Uniunii. În acest context avem nevoie de o Uniune Europeană foarte competitivă pe plan global. Asta înseamnă că România va trebui și ea să devină tot mai productivă, explică la RFI Vasile Pușcaș.

Vasile Pușcaș: Este al șaizecilea an de la semnarea Tratatului de la Roma. Cred că este un moment în care poate renaște optimismul și speranța, nu numai în ceea ce privește Franța, ci în ceea ce privește Europa. Dintre toți liderii care au avut alegeri până acum, mi se pare că domnul Emmanuel Macron a avut discursul cel mai pro reformist în ceea ce privește Uniunea Europeană.

În al doilea rând, acțiunea lui este una afirmativă, constructivă. Sper să se întâmple cât mai repede. Este exact ceea ce lipsea Uniunii Europene care înțepenise în proiectul vechi. Acum este un moment prielnic pentru a reîncepe construcția europeană pentru secolul al XXI-lea.

În al treilea rând, ceea ce mie mi s-a părut foarte promițător este faptul că tânăra generație din Franța s-a declarat deschis europeană, pentru valorile europene.

Și acesta este moment de optimism și speranță pentru că în Uniunea Europeană, cetățenii europeni, trebuie să ne reamintim, la 60 de ani de la fondarea construcției europene, de valorile pe care aceasta s-a fondat. Pornind de la valorile construcției europene, trebuie să construim o Uniune Europeană foarte competitivă și în interior și în globalitate.

Rep: Cum va arăta această Uniune Europeană nouă?

V.P: În primul rând, această Uniune Europeană ar trebui să încerce o revitalizare nu doar din punct de vedere instituțional. Știm foarte bine că politicienii francezi au o înclinare aparte pentru refacerea instituțională. Însă, vis-a-vis de ceea ce spunea domnul Macron că ar trebui să fie politica internă europeană a Franței, eu cred că este un mesaj pentru toate statele. Dânsul spunea că este nevoie de o Franță competitivă și de o economie convergentă cu piața europeană. Extrapolând la nivelul Uniunii Europene, avem nevoie de o Uniune Europeană foarte competitivă, nu doar în planul intern al Uniunii, ci și în plan global. Uniunea Europeană are resursele pentru a deveni un actor foarte competitiv în globalitate. Aș vedea (posibil) acest lucru, în primul rând, prin revigorarea și transformarea politicilor europene care privesc piața internă, a celor sociale, dar și a celor culturale și chiar a celor politice. Cred că un mesaj foarte interesant și important este tocmai cel al regândirii sistemului politic, al vieții politice, a partidelor europene. Înseamnă că este nevoie de o reconstrucție, de o reformă structurală a Uniunii Europene. Sper ca și noul președinte al Franței să aibă o deschidere spre o asemenea reformă structurală a Uniunii Europene.

Rep: Ce ar trebui să facă România? Ce poziție ar trebui să adopte în cadrul acestor discuții privind reconstrucția Uniunii Europene?

V.P: În primul rând, România ar trebui să preia din discursul domnului Macron opțiunea pentru o economie productivă, pentru o competitivitate crescută și pentru o convergență cât mai ridicată cu piață internă și cu piața globală. Aceasta înseamnă, în primul rând, politici interne, politici economice, sociale, de piață, în așa fel încât România să ajungă în nucleul central. Ca să fii în nucleul central, exact ca și Franța, dar la proporții crescute față de Franța, trebuie să insistăm asupra unui proces accelerat și amplu de dezvoltare și modernizare. Dacă vom reuși acest lucru, vom avea argumente să fim în corpul central al viitorului proces decizional.

Rep: Pe de altă parte, aderarea la spațiul Schengen a rămas suspendată. De zona euro pare că ne îndepărtăm tot mai tare. În aceste condiții, ce șanse sunt să reușească România să facă progrese, astfel încât să ajungă în acest cerc în care să se poată numi competitivă?

V.P: Pentru că atmosfera politică în Europa este majoritar optimistă acum, după rezultatul din Franța, vă spun, cu optimism, că nu suntem așa de departe de Schengen și nu trebuie să ne îndepărtăm de euro. Faptul că politicienii noștri nu au o opțiune clară, o determinare vizibilă, fără îndoieli, fără ezitări, fără ocolișuri, depinde de mentalitatea politicienilor noștri. Dacă oamenii ar ieși în piață, cum este obiceiul, pentru a solicita politicienilor o asemenea viziune clară, o asemenea determinare și o asemenea acțiune pro europeană, nu doar afirmări pro europene, (lucrurile s-ar schimba). Schengen depinde de construcția încrederii în funcționarea instituțiilor, de aplicarea legii, de apărarea granițelor și de funcționarea statului de drept. Acestea se pot face foarte repede. Depinde de determinarea politicienilor. În ceea ce privește euro, ne-am apropia foarte mult dacă am insista pe productivitate, competitivitate societală și convergență. Acesta este drumul către euro. În acest fel, ne pronunțăm în fapt pentru o integrare intensificată, consolidată, ceea ce vrea și domnul Macron, președintele ales al Franței și, ceea ce vrea și Germania. Este cât se poate de clar că în viitorul apropiat, motorul franco-german, va reporni cu toate turațiile spre aceste obiective de competitvitate globală ale Uniunii Europene.

 
Vasile Pușcaș intervievat de Andreea Orosz