Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Divergenţe pe tema definiţiei familiei în Constituţie. "Scopul familiei este să procreeze"

divergente_psd_definitie_familie.jpg

Familia, redefinită în Constituţie? (Sursa foto: www.pixabay.com)
Familia, redefinită în Constituţie? (Sursa foto: www.pixabay.com)

Iniţiativa cetăţenească de redefinire a familiei în Constituţie provoacă noi polemici, de această dată pe scena politică. Deputaţii au dat marţi undă verde acestui demers al Coaliţiei pentru Familie, cu 232 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri. Votul decisiv va aparţine senatorilor. RFI a solicitat mai multor deputaţi să-şi argumenteze votul.

Constituţia actuală prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Susţinătorii referendumului vor însă ca familia să se întemeieze pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

PSD a votat în bloc “DA”, deci a susţinut fără rezerve iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei. Cu o singură excepţie: deputatul Petre Florin Manole.

Întrebată de RFI de ce a votat pentru, deputata Doina Pană, vicepreşedintă PSD, a invocat “tradiţia creştină a poporului român”.

 

Doina Pană: Da, sunt pentru familia tradiţională. Suntem un popor cu o tradiţie creştină importantă. În accepţiunea majorităţii poporului român, familia asta înseamnă: femeie şi bărbat. Respect minorităţile, dar contează mai mult ceea ce doreşte majoritatea.

Reporter: Cum le răspundeţi celor care spun că prin modificarea definiţiei familiei vor rămâne fără protecţie constituţională de exemplu familiile monoparentale?

Doina Pană: Nu, nu, nu, nu, e greşit acest lucru, pentru că nu aduce restrângere în sensul ăsta, dintotdeauna au existat familii monoparentale (…). Scopul unei familii este să procreeze copii, cărora să le asigure educaţia necesară, pe care să-i sprijine în mersul lor în viaţă.

Reporter: Dar cum rămâne cu acele cupluri care trăiesc în uniuni consensuale, adică nu sunt căsătorite, dar trăiesc ca familii. Nu vor rămâne fără protecţia Constituţiei?

Doina Pană: Eu zic că nu, nu cred că asta aduce atingere acestor drepturi.

 

Dizidentul din PSD?

 

În contrast vizibil cu Doina Pană este Petre Florin Manole, singurul deputat PSD care a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti de redefinire a familiei în Constituţie: “Am votat împotrivă, pentru că după opinia mea, această iniţiativă, în forma în care a fost ea supusă votului oferă o definiţie restrictivă a familiei, pentru că vorbeşte de familie bazată exclusiv pe căsătorie. Există şi familii care nu se bazează pe căsătorie, oameni care trăiesc împreună fără să fie căsătoriţi, familii monoparentale, femei singure care cresc copii şi aşa mai departe. A spune că familia este doar rezultatul unei căsătorii este o eroare. Pe de altă parte, acolo unde este vorba despre căsătoria între femeie şi bărbat sunt de acord, însă cred că tocmai asta este problema, punerea împreună a două concepte diferite”.

 

PNL, vot pentru redefinirea familiei

 

În tabăra Opoziţiei, liberalii au votat masiv pentru iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei. Doar doi deputaţi au votat împotrivă, existând şi câteva abţineri, printre care cele ale lui Eugen Nicolăescu şi Ralucăi Turcan. De partea ei, deputata Adriana Săftoiu şi-a explicat poziţia la RFI: “M-am abţinut de la vot, pentru că pe de o parte e vorba despre o iniţiativă cetăţenească, deci nişte cetăţeni doresc să organizeze un referendum. Pe de altă parte, mi-e teamă că deschidem cutia Pandorei cu asemenea atitudini şi atunci practic am luat decizia să nu votez, dar în mod clar îmi susţin punctul de vedere că acea iniţiativă care încearcă să definească familia bărbat şi femeie şi în egală măsură refuzând ideea de parteneriate civile nu o voi susţine şi o voi combate pe mai departe. Cred că un partid liberal este obligat să respecte toate drepturile omului”.

 

Tabere împărţite în USR

 

Singurul partid în care voturile au fost împărţite este Uniunea Salvaţi România. Cei mai mulţi parlamentari USR (15) au votat împotriva iniţiativei de modificare a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, existând de asemenea şase voturi pentru şi câteva abţineri, în timp ce liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, a ieşit din sală.

Sociologul Mircea Kivu a urmărit distribuţia voturilor: “Exceptând un partid şi anume USR, toate partidele au o grijă deosebită de a nu se pune rău cu acele aproape patru milioane de oameni care au semnat iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie. Deci nu cred că e vorba neapărat în acest vot din Cameră despre opţiunea faţă de întrebarea care ar urma să fie pusă la referendum, ci repet, despre un obicei al partidelor româneşti de a nu supăra electoratul”.

După votul deputaţilor urmează cel al Senatului, care va avea ultimul cuvânt în Parlament. Ulterior, pentru eventuala modificare a definiţiei familiei în Constituţie se va organiza un referendum naţional.

Doina Pană, Petre Florin Manole, Adriana Săftoiu şi Mircea Kivu, intervievaţi de Cosmin Ruscior, despre definiţia familiei