Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondență din SUA: Trump l-a concediat pe șeful FBI

comey.jpg

Directorul demis al FBI, James Comey
Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

Președintele Donald Trump l-a concediat ieri seară pe directorul Poliției Federale (FBI), care conducea o ancheta în desfășurare privind posibila imixtiune a Rusiei în campania electorală prezidențială. Decizia a provocat imediat un val de proteste și controverse.

20 de agenți FBI sunt afectați acestei investigații delicate, care vizează și posibila complicitate cu Moscova a unor colaboratori apropiați ai președintelui.  Scrisoarea prezidențială de demitere a directorului James Comey - aflat în funcție din septembrie 2013 cu un mandat de zece ani - se bazează pe recomandări ale ministrului justiției și adjunctului acestuia, care invocă abateri pe care Comey le-ar fi comis anul trecut în ancheta privind serverul e-mail privat al candidatei Democrate, Hillary Clinton.  În esență, Comey s-a abătut de la regula care interzice dezvăluiri publice depre o investigație în curs,  în special în plină campanie electorală, vorbind de două ori - ultima oară cu 11 zile înaintea scrutinului - despre cazul Clinton. Se crede - ironic în lumina deciziei de ieri - că ieșirile neobișnuite la rampă ale directorului FBI au înclinat balanța în favoarea lui Trump.

Este principalul motiv pentru care pretextul nu e luat în serios de mai nimeni.

"Înlăturarea lui Comey în acest moment nu poate decît să ridice întrebări", consideră senatorul Republican Bob Corker, iar colegul său de partid, nord-carolinianul Richard Burr, care conduce investigația senatorială a filierei Trump-Rusia, se declară "tulburat" de argumentele prezentate de Executiv. Ministrul Justitiei, Jeff Sessions, activ în decizia de concediere, se recuzase de orice chestiuni legate de Hillary Clinton și ancheta privind bănuita operațiune rusească de influențare a alegerilor.

"E un mesaj către angajații de la Justiție, către succesorul lui Comey că trebuie să te supui. În caz contrar, îți pierzi slujba. E în joc o chestiune fundamentală privind domnia legii și funcționarea democrației: masura în care există oameni și mecanisme prin care care puterea prezidențială să fie ținută-n frîu. Nu mai rămîne nimeni la Ministerul Justitiei cu puterea de a juca acest rol cum l-a jucat Comey", observă Matt Miller, fost purtător de cuvînt al ministrului justiției în epoca Obama.

Directorul destituit avea o reputație de om integru, independent. O dovedise în două administrații foarte diferite, Bush Jr. și Obama.

Ce s-a întimplat ieri evocă momentul cel mai întunecat al istoriei politice americane moderne, scandalul Watergate. În octombrie 1973, încolțit din toate direcțiile, Richard Nixon ordona concedierea  Procurorului Independent Archibald Cox, care investiga rolul președintelui și anturajului său în acel scandal. Se crede că acea decizie a grăbit sfîrșitul politic al lui Nixon, obligîndu-l să demisioneze în august 1974. 

O serie de politicieni Democrați, printre care senatorul Bob Casey, văd în această concediere un "moment nixonian".

"Acest act arată că președintele se consideră mai presus de lege, și cred că lumea trebuie să fie profund îngrijorată de aceste evenimente", opina un alt senator Democrat, Martin Heinrich. 

Există și voci, precum senatoarea Republicană Susan Collins, care văd lucrurile în termeni mai puțin dramatici.  Președintele are autoritatea să ia astfel de hotărîri, crede Collins, iar plecarea lui Comey nu va afecta ancheta Poliției Federale, sau, bineînțeles, investigațiile parlamentare în desfășurare.

Interimatul la FBI este asigurat de adjunctul directorului, Andrew McCabe.

Liderul minorității Democrate din Senat, Chuck Schumer i-a cerut ajunctului de la Justiție, Rod Rosenstein, să numească fără întîrziere un Procuror Independent care să se aplece, fără suspiciune de parțialitate, asupra filierei Trump-Rusia.

"Dacă ministrul adjunct Rosenstein nu numește un Procuror Special Indepedent, fiecare american va fi îndreptățit să creadă că demiterea directorului Comey este o tentativă de mușamalizare", a avertizat Chuck Schumer.

Ascultă AICI corespondența din SUA