Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia parlamentară de anchetă primeşte undă verde. Expert: “O iniţiativă populistă, fără efecte concrete”

Lege pensii respinsa Senat.jpg

Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Este oficial: comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a primit undă verde joi în plenul Legislativului. PNL şi USR au votat împotriva înfiinţării acestei structuri.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 nu va fi condusă de Liviu Dragnea, cum se vehiculase iniţial, ci de senatorul PSD Mihai Fifor şi va cuprinde parlamentari de la toate partidele. Liberalii au anunţat deja că se vor adresa Curţii Constituţionale.

Utilitatea comisiei parlamentare de anchetă este foarte discutabilă, spune la RFI coordonatorul de proiecte de la Expert Forum, Septimius Pârvu: “Este o comisie care a creat destul de multe discuţii în spaţiul public, iar utilitatea ei poate fi foarte discutabilă (…). Există un dosar deschis de Parchet, ceea ce pare într-un fel mai natural, decât să avem o comisie parlamentară de anchetă”.

“Faptul că se modifică sau există discuţii în Cameră privind modificarea modului de funcţionare a comisiilor (de anchetă-n.r.) şi chiar zilele trecute s-a stabilit faptul că dacă o persoană refuză să vină la comisie, pot fi sesizate organele de cercetare penală, iar persoana respectivă poate să fie cercetată, ceea ce poate conduce la anumite abuzuri”, crede Septimius Pârvu.

“Riscăm să avem doar o declaraţie politică în urma acestei anchete, pentru că practic nu rămâne nimic de anchetat, decât aspectul politic. Mai devreme vorbeam de proceduri, procedurile tehnice de organizare. Dacă nu se uită comisia peste aceste proceduri, totuşi, este interesant să aflăm peste ce se va uita. Nu este normal ca în acelaşi timp să existe două anchete care să se uite la acelaşi lucru (…). Cred că este mai degrabă o iniţiativă politicianistă, aş zice chiar populistă, în acest context, care nu cred că va avea efecte concrete”, consideră expertul EFOR.

 
Septimius Pârvu, despre comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009