Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda (PNL): Liviu Dragnea dansează tango pe legea graţierii, un pas înainte, doi înapoi

preda_pnl_liviu_dragnea_lege_gratiere.jpg

Liviu Dragnea, despre legea graţierii: Mai e oportună? (Foto: arhivă AFP/Daniel Mihăilescu)
Liviu Dragnea, despre legea graţierii: Mai e oportună? (Foto: arhivă AFP/Daniel Mihăilescu)

Amnistia şi graţierea sunt într-un stat de drept necesare, pentru că sunt prevăzute în Codurile Penale, dar ele nu trebuie să fie deturnate şi mascate sub interese personale. Declaraţia a fost făcută la RFI de deputatul PNL Cezar Preda.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se întreba recent dacă legea graţierii mai este oportună. Deputatul PNL Cezar Preda consideră că indeciziile PSD bulversează şi Guvernul şi Opoziţia: “Aş putea să fac o trimitere la celebrul dans, la tango. Domnul Dragnea face un pas înainte, face doi înapoi. Indeciziile acestea care pur şi simplu nu bulversează numai mesajul Guvernului, deci al Puterii, bulversează chiar şi mesajul Opoziţiei. Nici noi nu mai putem să avem o percepţie coerentă a întregului electorat român asupra demersurilor noastre, acţiunilor noastre, poziţiei noastre, când vedem că de fapt ce fac în trei săptămâni schimbă într-o zi, ce fac în două săptămâni schimbă într-o zi”.

“Eu vă spun aşa, ca nespecialist, că întotdeauna din moment ce există în Codurile Penale procedeele de graţiere, de amnistie, de alte măsuri juridice cu privire la libertate şi la privaţiunea de libertate, eu cred că ele dacă există acolo, sunt necesare la un anumit moment. Cine se încadrează în anumite decizii de graţiere, anumite acte normative, asta nu pot eu să discut. Cred totuşi că două instrumente cum ar fi amnistia şi graţierea sunt într-un stat de drept necesare, pentru că sunt prevăzute în Codurile Penale. Dacă n-ar fi necesare, n-ar fi prevăzute. Ca să nu mai spun că această decizie de graţiere e prevăzută chiar şi în dreptul preşedintelui României. Iată nişte chestiuni care mă fac să cred că lucrurile nu sunt într-un derapaj, dacă ele se petrec aşa cum trebuie pentru o societate calată pe o justiţie liberă, pe o independenţă a justiţiei, pe decizii coerente pentru ţară, dar dacă ele sunt deturnate şi mascate sub interese personale, am văzut clar că societatea românească e pregătită să reacţioneze”, spune Cezar Preda.

Cezar Preda, despre legea graţierii