Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceremonie la Palatul Elysée: Emmanuel Macron este învestit preşedinte al Franţei

fullsizerender.jpg

Foto: Pierre René-Worms, RFI

In această dimineaţă are loc învestitura noului preşedinte francez. După 5 ani de putere, socialistul François Hollande îi lasă locul tânărului Emmanuel Macron. In vârstă de doar 39 de ani, centristul independent este al 8-lea preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze. Pasarea puterii are loc la palatul Elysée şi este un ritual extrem de precis.

UPDATE: În primul său discurs susţinut în calitate de preşedinte, Emanuel Macron a declarat: ”De decenii, Franţa se îndoieşte de ea însăşi: ea se simte ameninţată în cultura sa, în modelul său social, în credinţele profunde, ea se îndoieşte de ceea ce a făcut-o. iată de ce mandatul meu va fi ghidat de două exigenţe. Prima va fi de a le reda francezilor această încredere în ei, de prea mult timp slăbită”, a adăugat şeful statului.

Vasile Damian, Paris, despre primul discurs susţinut de Macron în calitate de preşedinte.



Update: Președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, l-a numit duminică pe Alexis Kohler în postul de secretar general al Palatului Elysee, cea mai înaltă poziție administrativă din stafful prezidențial.

În vârstă de 61 de ani, Philippe Etienne, un fost ambasador la Berlin și de asemenea absolvent al ENA, a fost numit în postul de consilier diplomatic al președintelui, a precizat stafful lui Macron.

După o discucţie prelungită cu noul preşedinte al Franţei,  Francois Hollande părăseşte Palatul Élysée, după cincin ani de mandat.

Preşedintele-ales, Emmanuel Macron este aşteptat la Palatul Elysée de preşedintele încă în funcţie, François Hollande. Odată sosit la capătul covorului roşu în curtea preşedinţiei, Emmanuel Macron trece mai întâi în revistă garda republicană care-l aşteaptă cu arma la picior. Noul ales este apoi întâmpinat pe peronul palatului prezidenţial de François Hollande.

De la Palatul Elysée transmite Vasile Damian, RFI (AUDIO)



După ce-şi strâng mâna îndelung în faţa sutelor de ziarişti prezenţi, cei doi oameni dispar circa o jumătate de oră în incinta preşedinţiei. Pe lista discuţiilor dintre ei: principalele afaceri în curs - contracte strategice, eventuale negocieri privind eliberarea unor ostateci, şamd. Este şi ocazia pentru Hollande de a-i pasa succesorului său faimoasele coduri nucleare.

 

 

 

 

În fine, chiar dacă Macron cunoaşte déjà Palatul Elysée - el a fost secretarul-general adjunct al lui Hollande în urmă cu trei ani - este ocazia pentru noul preşedinte de a descoperi bunkerul de la Elysée, sala Jupiter din subsolurile palatului, unde se află comandamentul militar şi sistemul de declanşare a focului nuclear.

François Hollande, în aşteptarea lui Emmanuel Macron ©AFP, Patrick KOVARIK

Macron devine Mare maestru al Legiunii de onoare

In urma acestui briefing de circa 30-40 de minute, Macron îşi conduce predecesorul spre ieşire. Odată plecat Hollande, începe în fapt ceremonia propriu-zisă de învestitură în salonul de onoare de la Elysée. Preşedintele este mai întâi numit "Mare maestru al Legiunii de onoare" şi primeşte insignele ordinului fondat de Napoléon. Preşedintele Consiliului constituţional, Laurent Fabius,  proclamă apoi rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial. Urmează un scurt discurs al noului şef de stat în prezenţa invitaţilor - lideri de partide politice, lideri sindicali, familie şi o serie de laureaţi francezi ai premiului Nobel. In grădinile palatului Elysée, Emmanuel Macronn va prezenta apoi onorul drapelului francez în timp ce se intonează Marseileza, imnul naţional francez. In acelaşi timp, de pe Esplanada Invalizilor se trag 21 de salve de tun.

Jerbă de flori la Arcul de Triumf, vizită la Primăria Parisului

Ceremonia de la palatul Elysée se termină în jurul orei 12. Urmează însă pentru noul şef de stat o serie de alte momente protocolare. Mai întâi, urcarea celebrei Avenue des Champs-Elysée până la Arcul de Triumf. Acolo, Emmanuel Macron va depune o jerbă de flori pe mormântul soldatului necunoscut după care va trece din nou în revistă trupele miliare prezente şi va păstra un moment de reculegere în memoria morţilor.

In fine, odată terminată şi această secvenţă de jumătate de oră, preşedintele Franţei este aşteptat la Primăria Parisului. O ocazie pentru el de a-i saluta şi omagia pe locuitorii capitalei.