Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest la Chișinău: ”Votul tău – deputatul lui Plahotniuc”

protest_chisinau.jpg

Foto: Valeria Viţu

La Chișinău, sute de oameni protestează față de introducerea votului mixt și uninominal. Doua proiecte de legi, în acest sens, au fost votate săptămâna trecută de deputații democrați, socialiști și cei din grupul popular european. Manifestația din fața Parlamentului este organizată de opoziție și societatea civilă.

În pofida ploii, cetățenii s-au adunat pentru a spune un nu categoric votului mixt, dar și uninominal, promovat de democrații lui Vlad Plahotniuc, dar și socialiștii lui Igor Dodon.”Opriți răfuiala politică”, ”Votul tău – deputatul lui Plahotniuc”, ”Rușine”, Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi” sunt doar câteva inscripții de pe pancartele protestatarilor. ”Jos Mafia”, ”Unire cetățeni”, ”La dubă” scandează mulțimea.

 

Discursuri sunt ținute de reprezentanții societății civile, pe o scenă improvizată în fața Parlamentului. Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, i-a îndemnat pe cei veniți să protesteze pașnic și să nu se lase provocați.

”Nu ne furați viitorul prin aceste proiecte de legi. Soluția cea mai bună este retragerea acestor proiecte, nu îmbunătățirea lor. Moldova are nevoie de combaterea corupției, locuri de muncă. Ne trebuie miliardul înapoi și nu uninominalul”, a menționat Gribincea.

 

Iar directorul Transparency International Moldova, Lilia Carașciuc crede că oamenii trebuie să știe pentru ce și cine votează.”Noi trebuie să demonstrăm că nu ne este indiferent că ni se ia democrația”.

 

Ceva mai devreme, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a îndemnat oamenii să iasă în stradă. ”Noi, cei de la Chișinău, nu trebuie să înfruntăm nici drumurile înfundate, nici obstacolele create de autorități prin anularea mai multor curse către Chișinău. Noi trebuie să ne luăm umbrelele și să venim la protest, dacă vrem ca în următorul Parlament să ajungă oamenii pe care îi vom alege noi, nu cei pe care îi vor numi Plahotniuc cu Dodon”.

Zeci de polițiști sunt dislocați în centrul capitalei pentru asigurarea ordinii publice. Oamenii continuă să vină la manifestație.

 

Dacă va fi votat sistemul electoral mixt și în a doua lectură, la următoarele alegeri parlamentare din 2018, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale. Acest lucru este criticat dur de opoziția parlamentară,  extraparlamentară, dar și societatea civilă.

Proiectul de lege urmează să fie avizat de Comisia de la Veneția.