Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM cere lămuriri despre arhiva SIPA; EVZ scrie că ar fi fost copiată

arhiva_sipa_2.jpg

Evenimentul Zilei scrie că parte din arhiva SIPA a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse
Evenimentul Zilei scrie că parte din arhiva SIPA a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse
Sursa imaginii: 
RFI

Consiliul Superior al Magistraturii vrea explicaţii de la Ministerul Justiţiei privind arhiva SIPA, Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie înfiinţat în 1991 și care trebuia să urmărească faptele din penitenciare.

Ziarul Evenimentul Zilei a scris că parte din arhiva SIPA ar fi fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii s-a cerut suplimentarea ordinii de zi cu propunerea de a formula o adresă către Ministerul Justiţiei în care să se ceară explicaţii privind situaţia arhivei SIPA. Demersul a fost susţinut şi de preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, care a spus că arhiva SIPA ar trebui desecretizată pentru a înlătura suspiciunile care planează asupra acestor documente de 15 ani.

”Eu susţin în totalitate demersul. Deocamdată nu avem nicio informaţie în afară de cele vehiculate în spaţiul public. Se pare că s-ar dori ca şi problema care vizează aspecte ce ţin de independenţa sistemului judiciar, ceea ce ar fi de natură a atrage şi competenţa noastră în această materie. Dar pentru a putea dispune în cunoştinţă de cauza şi potrivit legii, ar trebui, într-adevăr, şi noi să cunoaştem care este situaţia arhivelor SIPA, dacă au fost predate, inventariate, cui au fost predate, cine le-a inventariat şi ce s-a întâmplat cu ele”, a arătat Tarcea.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din închisori. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Acum, Evenimentul Zilei scrie că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a spus luni că nu știe ca cineva să fi copiat dosare ale unor magistraţi din acea arhivă, însă va verifica dacă s-a întâmplat acest lucru, iar în caz că vor fi găsiţi vinovaţii, aceştia ar trebui să răspundă. În discuție a intervenit și preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care spune că dacă ministrul Justiţiei este ”un om corect şi de bună-credinţă”, atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA, în caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi ”aproape de zero”.