Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: 85 de funcționari ministeriali au fost arestaţi în această dimineaţă. Erdogan urmează să se vadă cu Trump

n_110761_1.jpg

Sursa imaginii: 
http://www.hurriyetdailynews.com/

Procurorii turci au ordonat în această dimineaţă arestarea a 85 de funcţionari, care lucrează în ministerele Educaţiei şi Energiei. Ei sunt suspecţi de legături cu mişcarea ghiulenistă, acuzată de orchestrarea puciului eşuat din 2016, scrie Reuters. Acţiunile de la Ankara ar putea fi de data aceasta subiectul discuţiilor cu  Washingtonul.

Turcia a ordonat arestarea a 85 de funcționari din ministerele energiei și educației, în cadrul anchetei împotriva predicatorului acuzat de Ankara de organizarea tentativei eșuate de lovitură de stat din iulie 2016, a anunțat marți canalul CNN Turk, preluat de Reuters.

Reţinerile nu reprezintă  un caz izolat, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate de la începutul investigaţiei care atribuia clericului Fethullah Gulen  mişcarea împotriva regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Justiția turcă a decis recent şi menținerea după gratii  a jurnalistului Oguz Guven, redactor-șef al site-ului publicației de opoziție Cumhuriyet, arestat săptămâna trecută sub acuzația de propagandă în favoarea terorismului.

Alte zeci de ziariști de la Cumhuriyet au fost arestați în ultimele luni, acuzați de susținerea unor organizații ilegale, în contextul stării de urgență decretate după tentativa de puci din 15 iulie 2016.

Preşedintele turc merge marţi la Washington, unde va purta primele discuţii cu Donald Trump. Potrivit Reuters una dintre teme va urmări extrădarea lui Gulen, care locuieşte de aproape două decenii în Pennsylvania.