
Politică
Jurnalistul Liviu Avram la RFI: Dezvăluirile din cazul SIPA trebuie tratate cu prudenţă
Inceputul i-a aparţinut jurnalistului, Dan Andronic, care a publicat un articol ce susţinea că arhiva acestui serviciu a fost copiată, în vremea când era inventariată de comisia formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA, Paul Dumitri.
Respectiva comisie a fost formată şi numită în 2006 de Monica Macovei, la vremea aceea ministrul Justiţiei. Cristi Danileţ a precizat, între timp, că a sesizat Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul despre arhiva SIPA şi se dezice de acuzaţiile care i se aduc.
Pe de altă parte liderii celor două camere ale Parlamentului României, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, cred că e nevoie de o comisie de anchetă pe această temă şi se gândesc chiar la propunerea de a desecretiza arhivele.
SIPA a fost creată în februarie 1990, sub denumirea de Serviciul Intern Operativ, întâi la Ministerul de Interne, apoi transferată la Ministerul de Justiție.
La data respectivă, imediat după Revoluție, a fost practic o bucată ruptă din Securitate, care a activat în continuare sub acest nume în justiție. În timpul ministeriatului Rodicăi Stănoiu, SIPA a fost condusă de ofițeri de Securitate despre care s-a demonstrat că au făcut poliție politică. Au fost istorici care au spus că metodele folosite de SIPA erau similare cu cele ale fostei Securități, vizau mijloace de compromitere și șantaj a magistraților, avocaților, a unor jurnaliști care aveau legătură cu justiția sau a persoanelor din societatea civilă care militau pentru drepturile omului.
Istoricul şi accesul la arhiva acestei instituţii a ridicat mai multe întrebări, declară la RFI, jurnalistul Liviu Avram. El a comentat la RFI activitatea SIPA şi a recomandat ca dezvăluirile pe această temă să fie tratate cu prudenţă: