Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiţiei va desecretiza arhiva SIPA

Iordache PSD razboi Kovesi.png

Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)
Politicul nu trebuie să se amestece în scandalul de la DNA, spune Florin Iordache (Sursa foto: pixabay)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri dimineaţă că va desecretiza arhiva SIPA, “în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.

“Respectând procedurile în vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA”, a spus ministrul Justiţiei.

“Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”, a precizat Tudorel Toader.

El urmează să discute miercuri în plenul şedinţei CSM despre solicitarea Consiliului, transmisă marţi Ministerului Justiţiei, privind arhiva SIPA. Consiliul Superior al Magistraturii solicită informaţii despre situaţia arhivei respective.

Evenimentul Zilei a scris luni că o parte din arhiva SIPA, care ar conţine mii de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor, ar fi fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în anii ‘90, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, pe atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea ministerului, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor, potrivit News.ro.⁠