Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Americanii vor anchetarea lui Trump (sondaj Reuters/Ipsos)

trump_donald_1.jpg

Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey
Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey
Image source: 
RFI

Majoritatea americanilor, între care și tot mai mulți republicani, doresc o anchetă ”independentă” care să clarifice orice presupuse legături între Rusia şi apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump în perioada campaniei electorale de anul trecut.

Potrivit sondajului, 59% dintre adulţi, inclusiv 41% dintre republicani şi 79% dintre democraţi, sunt de acord cu lansarea unei investigaţii independente de către Congresul american în privinţa legăturii dintre guvernul de la Moscova şi echipa lui Donald Trump în timpul campaniei din 2016. Sondajul Reuters/Ipsos, care a fost făcut între 10 şi 14 mai, după ce Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey, sugerează că publicul este tot mai ”neliniştit” cu privire la presupusa implicare a Rusiei în alegerile americane.

Demiterea lui Comey, ce conducea o investigaţie a legăturilor dintre Casa Albă şi Rusia, a intensificat solicitările democraţilor cu privire la o examinare independentă. În acest timp, surse apropiate situației spun că James Comey a scris mai multe rapoarte despre chestiuni care l-au neliniştit cu privire la contactele preşedintelui Trump şi relaţiile dezvoltate de preşedintele Statelor Unite. Această informaţie iese la lumină după publicarea unui raport redactat de fostul director al FBI, care arată că preşedintele i-a cerut direct lui Comey să oprească anchetarea consilierului Michael Flynn, potrivit unei surse citată de către CNN.

James Comey a scris un raport după întâlnirea din februarie, în care a menţionat în detaliu cum Donald Trump i-a cerut să renunţe la investigaţia care-l viza pe Flynn, dar doar după ce au părăsit camera ceilalți participanți la discuție.

În acest timp, dolarul american coboară la minimul ultimelor 6 luni pe fondul informațiilor că președintele Trump a divulgat informații clasificate unor oficiali ruși.

ICE Dollar Index a pierdut 0,6%, coborând la minimul de la începutul lunii noiembrie, prima zi după alegerile prezidențiale din SUA. ICE Dollar Index surprinde evoluția dolarului față de șase valute, inclusiv euro, yen și lira sterlină. Față de yen, dolarul a scăzut astăzi tot cu 0,6%. Euro s-a apreciat astăzi cu peste 1% față de dolar, iar lira sterlină a urcat cu 0,1% față de moneda americană.

În noiembrie anul trecut, în contextul victoriei lui, dolarul a urcat la un maxim al ultimilor 14 ani față de un coș de valute.

920