Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Deportarea tătarilor din Crimeea, un adevărat etnocid

tatar_bun.jpg

Etnic tătar din Rusia la o manifestație de comemorare a deportării
Sursa imaginii: 
RT.com

În 18 mai 1944, trupele NKVD au încercuit satele de tătari din Crimeea şi le-au dat etnicilor un răgaz de două ore să îşi strângă lucrurile, înainte de a fi duşi în Uzbekistan.

Drama tătarilor din Crimeea a început în mai 1944, când Stalin a decis deportarea în întregime a acestui popor. Sarcina de a duce această decizie până la capăt i-a revenit NKVD-ului, aparatul de represiune sovietic. În data de 18 mai 1944, sovieticii erau deja prezenţi în satele de tătari din Crimeea.

Scenariul era simplu: ruşii înconjurau satul, apoi, tătarii erau anunţaţi că vor fi deportaţi peste două ore şi că au voie să îşi ia cu ei doar ceea ce pot transporta în mână.

Tătarii au fost urcaţi în camioane şi duşi până în cea mai apropiată gară, unde erau apoi înghesuiţi în vagoane de vite. Condiţiile în care au fost transportaţi tătarii din Crimeea nu difereau prea mult de cele în care naziştii îi transportau pe evrei la Auschwitz. În consecinţă, foarte mulţi tătari au murit pe drum, după cum spunea într-un interviu, şi scriitoarea de origine tătărească, Güner Akmolla.

Împreună cu toţi tătarii din lumea întreagă am jurat că nu vom uita acel... nu genocid, ci etnocid. Peste 46% din populaţia surghiunită a murit pe drum şi în primul an de deportare. Unele păreri ajung la cifra de 50% di populaţie”, spunea Güner Akmolla, într-un interviu acordat unei televiziuni din Mangalia.

Ajunşi în Uzbekistan, tătarii erau debarcaţi şi forţaţi să mărşăluiască între 100 şi 200 de kilometri. Ei au fost supuşi unui adevărat regim de exterminare. Documente din arhivele sovietice arată că întregul popor al tătarilor din Crimeea a fost deportat în trei zile, în total aproape o jumătate de milion de oameni.

Până la prăbuşirea Uniunii Sovietice, tătarii crâmleni nu au avut voie să se întoarcă acasă. După anul 1991, însă ei au început să revină pe vechile lor pământuri, care acum se află tot sub ocupaţie rusă.

În acest moment, în diaspora trăiesc aproximativ 11 milioane de tătari, dintre care în Uzbekistan 450.000. În Turcia trăiesc circa cinci milioane de urmaşi ai tătarilor care au fugit din Crimeea în Imperiul Otoman după ce ruşii au ocupat peninsula, în timpul împărătesei Ecaterina a II-a. Iar aproximativ 50.000 de tătari mai trăiesc în Dobrogea şi în Cadrilater.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Accent pe istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Accent pe istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

 
Rubrica Pagina de istorie din 18 mai 2017