Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber la RFI: Votul din Parlamentul European a oprit seria de indulgenţe arătate Ungariei

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea principiilor şi a legislaţiei europene.

 

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru „încălcarea gravă a valorilor” europene. Aplicarea acestui articol a mai fost cerută în trecut pentru a sancționa politicile premierului Viktor Orban, dar nu s-a ajuns niciodată la suspendarea dreptului de vot, măsură pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că rezoluția prin care Parlamentul European a cerut suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE este în opinia sa un atac al „rețelei lui George Soros”.

„Instituțiile europene nu sunt capabile să accepte că Ungaria, în pofida tuturor presiunilor, aplică în chestiunea migrației politici care au în vedere securitatea Ungariei și a poporului ungar”, a precizat șeful diplomației de la Budapesta.

Instituțiile europene sunt nemulțumite de unele politici promovate de premierul Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiați, organizațiile nonguvernamentale și educația.

Problema Ungariei a fost ţinută sub tăcere până acum ,spune la RFI, Renate Weber, eurodeputată independentă şi Membră a Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. Ea a precizat că prin votul acesta Parlamentul European a oprit seria de indulgenţe arătate Budapestei