Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurodeputații cer penalizarea statelor care refuză respectarea cotelor de refugiați

Parlamentul European le-a cerut statelor membre, printr-o rezoluţie adoptată joi, să accelereze preluarea refugiaţilor din Italia şi Grecia, mai ales a copiilor neînsoţiţi. Până în prezent, România a preluat 568 de migranţi din cele două ţări şi a alocat 1.942 de locuri.

Cota de refugiaţi a României este de 4.130. Până acum, țări precum Austria, Ungaria şi Polonia nu au preluat niciun migrant, iar Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca beneficiază de o derogare de la aplicarea deciziilor din domeniul Justiţie şi Afaceri Interne şi deci sunt scutite de cotele de migranţi.

Europarlamentarii au subliniat ieri că Finlanda şi Malta sunt singurele state membre cu obiectivele îndeplinite.

În condițiile în care lucrurile se mișcă greu, europarlamentarii solicită Comisiei Europene să ia în calcul declanșarea procedurii de infringement împotriva statelor care refuză să coopereze. De altfel, însuși comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a ameninţat că va demara în iunie procesul de infringement în cazul Ungariei şi Poloniei, dacă cele două ţări vor refuza în continuare să primească solicitanţi de azil.

Imediat după votul din legislativul european, Budapesta a anunțat că îşi va menţine legislaţia strictă în materie de imigraţie şi gardurile de la frontiera de sud. Ministrul cancelariei premierului de la Budapesta, Janos Lazar, a spus că, din punctul de vedere al executivului ungar, ar fi vorba de ”chestiuni care nu ţin cu nimic de Uniunea Europeană”.

„Guvernul ungar nu va oferi satisfacţie cererii Parlamentului European de a abroga barierele judiciare şi fizice de la frontieră”, a adăugat el.

Vă reamintim, statele membre au agreat să mute 160 000 de refugiaţi din Grecia şi Italia până în septembrie 2017 dar până acum au relocat doar 11% din ceea ce reprezintă obligaţiile lor totale, respectiv aproape 19.000 de persoane până la 16 mai.