Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turneul lui Trump în Orientul Mijlociu: SUA așteptată să-și limpezească mesajul pentru regiune

trump_foto.jpg

Image source: 
rfi fr

Președintele american începe vineri un turneu în Orientul Mijlociu. Donald Trump merge mai intâi în Arabia Saudită, pentru ca apoi să discute și cu liderii israelieni, la Ierusalim și palestinieni, la Betleem. Se vorbește despre un nou impuls pentru procesul de pace. Realist însă, de la Trump se așteaptă în primul rând limpezirea mesajelor, după o serie de declarații contradictorii, ce au creat mai degrabă confuzie. În turneul său, Trump ar urma să se întâlnească inclusiv cu lideri religioși de la Ierusalim și ar putea deveni primul președinte american în exercițiu care viziteaz Zidul Plângerii.

Yad Vashem (Memorialul Vicitmelor Holocaustului), Zidul Plangerii, Mormantul Sfant, resedinta presedintelui si apoi cina cu premierul Benjamin Netanyahu. Acesta este itinerariul pe care l-au pregatit israelienii pentru vizita presedintelui american. Este evident un itinerariu incarcat de simbolism, insa stafful lui Trump a schimbat anumite detalii cheie. In primul rand, presedintele american nu va merge la Zidul Plangerii insotit de premierul israelian Netanyahu, un detaliu extrem de important, in contextul in care Israelul face presiuni pentru relocarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, oras pe care il considera, in intregime, capitala indivizibila. 

Vizita lui Trump nu este umbrita, sustine Israelul, de recentele acuzatii ca acesta ar fi dezvaluit Rusiei informatii secrete obtinute de serviciile israeliene. Avem incredere totala in relatia cu Statele Unite, a transmis deja ambasadorul israelian. Premierul Netanyahu ar astepta mai degraba clarificari legate de promisiunea de relocare a ambasadei  si despre strategia americana de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian, relateaza presa internationala. Mai ales ca la 1 iunie expria data limita pana la care Statele Unite trebuie sa se pronunte asupra relocarii ambasaadei, decisa, pe hartie, de Congresul american, inca din 1995.

Clarificari asteapta si palestinienii. Din perspectiva lor, administratia de la Casa Alba este inca noua, nefamiliarizata in profunzime cu problemele din regiune. Lucurile inca nu s-au asezat la Washington, dar chiar si asa palestinenii privesc cu optimism (moderat, ce-i drept) vizita lui Trump, mai ales ca anterior presedintele american a discutat, fata in fata, la Washington cu liderul Autoritatii, Mahmoud Abbas. Nuantarea unor declaratii si trimiterea unui emisar special de la Washington, un om cu expertiza, sunt motivele de optimim, spune Ghada Arafat, consilier in Ministerul de Externe palestinian. Inainte de vizita lui Trump, palestinienii si-au prezentat pozitia la un summit trilateral cu Iordania si Egipt, unde au primit sustinere. Ce se asteapta concret de la vizita lui Donald Trump la Betleem? Limpezirea mesajului, spune Ghada Arafat:

Cred ca vizita presedintelui american ne va da o imagine mai clara asupra felului in care se raporteaza Washingtonul la situatie si asupra strategiei viitoare americane. Pana la acest moment, constatam cateva schimbari, graduale, de abordare si asta e bine. Noi plaestinienii, suntem optimisti din fire. Fara asta n-am mai fi existat.

Orice discutie despre solutia bi-statala, ajunge, inevitabil, la coloniile israeliene. Palestinienii acuza acum intentia Israelului de a construi un drum care, sustin ei, ar urma sa taia legatura dintre Ierusalim si Ramallah:

Coloniile nu sunt ridicate doar pentru a gazdui israelieni, ci au efecte stratgice. Coloniile sunt instrumentul Israelului de a modifica solutia a doua state in favoarea sa. De fapt vor fi trei regiuni palestiniene si numai Israelul va avea dreptul sa controleze miscarea populatiei intre ele. Cand vine vorba de colonii e simplu: vrem sistarea lor imediata.

In schimb, Israelul sustine ca nu coloniile blocheaza pacea, ci incitarea permanenta la violenta venita dinspre teritoriile palestiniene. Ramallaf ar refuza orice dialog si negociere, sustine Bnejamin Netanyahu. 

Am intrebat-o pe Ghada Arafat daca palestineinii sunt deschisi unei solutii propuse de un alt actor geo politic major, Rusia, in eventualitatea in care acest stat, deja implicat, ar dori sa devina principalul coordonator al procesului de pace:

Acceptam orice initiativa. Asa am facut si in trecut, cu francezii, am acceptat si cand rusii au propus o intalnire Abbas-Netanyahu. Cand europenii au o initiative, spunem mereu da. Israelienii refuza insa sa-i lase pe altii sa se implice. Din pacate sunt anumite state, inclusiv din Uniunea Europeana care accepta asta si care considera ca Europa trebuie sa fie un contributor finanicar si nu un jucator.

Sunt posibile, in Turneul Trump in Orientul Mijlociu si intalniri cu liderii religiosi de la Ierusalim, centrul spiritual al celor trei mari religii monoteiste (iudaismul, crestinimsul si isalmul) inclusiv cu Patriarhul Teofil al III-lea sau cu imamul de la moscheea Al-AKsa. Mutarea ambasadei americane la Ierusalim va insemna razboi, a spus, si nu o data, cel din urma. 

Actuala harta politica a Orientului Mijlociu este una a circumstantelor, o etapa intermediara, in care palestineinii, iordanienii sau isarelienii au, fiecare, revendicari teritoriale ce incep, continua si se incheie cu Iersualimul. Conflictul adevarat este unul religios, chiar daca liderii politici nu o recunosc fatis, crede Patriarhul Teofil, care anunta ca se va intalni cu Donald Trump, caruia ii va explica situatia din regiune tocmai din acesta perspectiva: 

Religia este cea care determina identitatea popoarelor de aici si  simgurul instrument prin care isi pot legitima revendicarile teritoriale. De asta Ierusalimul a devenit cel mai important loc. Fireste ca nimeni nu va recunoaste public ca religia decide totul si ca e un conflict religios nu politic.  Presedintele american va veni aici si va vizita locurile sfinte tocmai pentru aceasta simbolisitica.

Odata cu acest turneu in Orientul Mijlociu, Donald Trump ar putea sa devina primul presedinte american in exercitiu care viziteaza Zidul Plangerii. 

Nu in ultimul rand, vizita presedintelui american ar putea raspunde si speculatiilor ca Statele Unite ar putea reveni la politica boots on the ground, trupe la sol, pentru a contracara amenintarea terorista reprezentata de ISIS si alte grupari jihadiste.