Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May: O guvernare normală pentru o Mare Britanie normală

theresa_may_manifest.jpg

Theresa May la lansarea manifestului Partidului Conservator
Theresa May promite o guvernare "normală"
Image source: 
Reuters

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a lansat Manifestul electoral al Partidului Conservator pe care-l conduce cu exact trei săptămâni înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Programul este fundamental diferit de manifestul Partidului Laburist lansat cu două zile înainte, care este socialist radical.

Liderul Conservator a declarat că va oferi "o guvernare normală pentru o Mare Britanie normală", încercând să contracareze sloganul Laburist "Pentru cei mulți, nu pentru cei puțini".

Documentul prezentat de premierul May la lansare enumeră cinci mari provocări: nevoia unei economii puternice, Brexit, diviziunile sociale persistente, o societate care îmbătrânește și schimbările tehnologice rapide.

În ceea ce privește Brexit - ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - programul prevede ieșirea din piața unică și uniunea vamală, dar propune un amplu acord de comerț liber cu UE.

Partidul Conservator promite un vot în ambele camere ale parlamentului după încheierea negocierilor cu UE precum și ieșirea din Uniune la termenul stabilit, adică sfârșitul lunii martie 2019. 

Programul prevede convertirea legislației UE în legislație britanică și apoi amendarea ei după necesități, dar și păstrarea pentru cel puțin un mandat a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Premierul a preluat obiectivul declarat al predecesorului ei, David Cameron, de a reduce migrația netă la sub 100000 de mii, de la aproape 300000 la ora actuală, un obiectiv considerat nerealist chiar în interiorul Partidului Conservator.

În domeniul economiei, spre deosebire de Partidul Laburist care prevede majorări semnificative de impozite pe venit și profit pentru persoanele cu venituri mari și companii, Partidul Conservator propune reducerea impozitului pe profit de la 19 la 17% și eliminarea deficitului bugetar până în 2025. 

"Taxă pe demență"

Sectoarele sănătății și educației vor primi fonduri suplimentare de opt respectiv patru miliarde de lire anual, iar cheltuielile pentru apărare vor reprezenta minimum 2% din Produsul Intern Brut.

Persoană cu demență senilăCostul îngrijirii persoanelor în vârstă a devenit subiect de campanie electorală

Cea mai controversată propunere este aceea de a ridica plafonul averii de la care îngrijirea persoanelor vârstnice este gratuită de la 23500 la 100000 de lire, dar aici se va include și valoarea casei aflată în proprietatea respectivei persoane.

Aceasta a fost imediat calificată de opozanți drept "o taxă pe demență", întrucât un număr crescând de persoane cu demență senilă au nevoie de îngrijire care devine din ce în ce mai costisitoare pentru societate.

Manifestul Partidului Conservator este analizat cu maximă atenție de presă și analiști întrucât este foarte probabil că premierul May își va conduce partidul spre o victorie confortabilă în scrutinul din 8 iunie.

Conservatorii sunt arătați în mod constant în sondaje cu peste 45%, cu aproape 10 procente mai mult față de scorul obținut în 2015, în timp ce Laburiștii sunt cam la același procentaj de acum doi ani de 30%.

Un astfel de rezultat ar duce la o majoritate absolută sporită în Camera Comunelor pentru Conservatori de aproape 100 de mandate, față de 12, cât a fost la alegerile din 2015.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
1011