Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîţu, senator PNL: Unele salarii vor scădea

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Legea salarizării va fi un eşec, declară la RFI senatorul PNL Florin Cîţu, vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe. El avertizează de asemenea că unele salarii vor scădea, în timp ce altele vor creşte cu un procent mai mic decât era estimat.

Florin Cîţu critică ritmul rapid al dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra legii salarizării în sectorul bugetar: „Faptul că se grăbeşte totul, se încearcă a se face totul foarte rapid, pentru a se atinge acea ţintă de 1 iulie promisă în programul electoral duce la aceste probleme care apar, pentru că nu poţi într-un timp atât de scurt să vii cu o lege care să uniformizeze şi să elimine din echităţi”.

Senatorul PNL avertizează că „anumite părţi din sectorul bugetar nu vor avea aceeaşi creştere promisă pe care şi-o imaginau sau alţii chiar vor scădea. Mai mult, ceea ce promite Guvernul în programul de guvernare, acel transfer al contribuţiilor sociale către angajat va scădea salariile în sectorul public. Oamenii care-şi fac astăzi un plan, crezând că le va creşte salariul cu 50 de lei vor vedea după ce se aplică acea contribuţie că salariul va creşte doar cu 10 lei sau cu 15 lei, deci netul va fi mai mic decât îşi imaginează. Este un lucru pe care nimeni încă nu l-a discutat. Trecerea plăţii contribuţiei de la angajator la angajat va face unele salarii nete să fie mai mici, iar altele să aibă o creştere mai mică şi încă nu am ajuns la această discuţie. Veţi vedea câte nemulţumiri vor apărea în acel moment, nu doar în sectorul bugetar, dar bineînţeles că vor apărea şi în sectorul privat”.

 

Reforma în sectorul bugetar

 

Florin Cîţu cere o reformă a sectorului bugetar: „O lege a salarizării unitare sau o lege pentru salarizarea în sectorul bugetar este necesară (...). Problema pe care o văd eu este că facem o lege a salarizării unitare, pe care o decuplăm de reforma din sectorul bugetar. Dacă am cupla legea salarizării unitare cu o reformă, tot pe aceeaşi perioadă, vorbim de cinci ani, implementarea legii salarizării unitare, cu o reformă a sectorului bugetar, în aceeaşi perioadă de cinci ani, veţi vedea şi vom vedea cu toţii că este mult mai uşor să rezolvăm problema (...). Eu cred că şi această lege a salarizării unitare o să fie un eşec, pentru că nu o să poată să fie aplicată”.

Senatorul liberal anunţă că va vota împotriva legii salarizării: „PNL-ul cred că se va opune acestei legi şi voi încerca să-mi conving colegii să se opună. Eu cu siguranţă voi vota împotriva acestei legi a salarizării”.

 
Florin Cîţu, despre dezbaterile parlamentare privind legea salarizării