Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


26 de ani de la asasinarea lui Petru Culianu. Ucigașul a scăpat nepedepsit

ted_anton.jpg

Profesorul Ted Anton de la catedra de engleză a Universității DePaul
Sursa imaginii: 
youtube.com

Duminică, 21 mai, se împlinesc 26 de ani de la dispariția tragică a profesorului Ioan Petru Culianu. Preda, la Universitatea Chicago, unde-i urmase la catedră marelui său mentor,  Mircea Eliade, istoria religiilor, dar gama preocupărilor sale academice era mult mai largă, de la artele oculte ale Renașterii la etnomuzicologie. Cuprindea, cu o curiozitate insațiabilă, prezentul și viitorul, viața și moartea.

Profesorul Ted Anton de la catedra de engleză a Universității DePaul, personalitate cu preocupări multiple,  a făcut din misterul Culianu un subiect predilect, mai întâi într-un articol răsunător publicat în toamna anului 1992 în revista LINGUA FRANCA, și apoi într-o carte, EROS, MAGIE, ȘI ASASINAREA PROFESORULUI CULIANU, apărută patru ani mai târziu.

Vorbim despre un eveniment traumatizant, într-o perioadă tulbure pentru România și exilul românesc.  Profesorul Culianu, orginar din Iași părăsise turnul de fildeș și intrase în arena actualității cu articole și interviuri fulminante despre desfășurările revoluționare și post-revoluționare interne. Monarhist afișat,  i-ar fi putut stârni pe extremiștii de dreapta; verdictul său necruțător asupra "loviturii de stat" din decembrie 1989 nu putea fi pe placul stăpânilor bucureșteni ai zilei. Toate acestea explică totul, și foarte puțin. Misterul rămâne intact, "de ce" și "cum a fost posibil" sunt întrebări care nu și-au găsit încă răspuns.  O viață consacrată magiei și misterului s-a sfârșit tragic și misterios, cu o crimă precum cele pe care victima le-a descris în ficțiunile sale.  Tragedia e, cum notează profesorul Anton, că moartea lui Ioan Petru Culianu nu-i ficțiune. 

Profesorul Ted Anton: Un singur glonț în ceafă, în miezul zilei, la universitate, în WC-ul aflat la câțiva metri de biroul său. Era ziua onomastică a mamei lui, Sfinții Constantin și Elena. Poliția a declarat inițial, și total absurd,  că-i vorba de o sinucidere.  Nimeni n-a fost prins sau măcar chestionat ca suspect. Oficial, cazul rămâne deschis, dar în fapt e uitat: nimeni nu se mai ocupă de el. Asta e adevărata crimă, că făptașul a scăpat  nepedepsit. S-ar putea să nu mai fie nici el în viață, criminalul, dar speranța nu moare, nu moare niciodată.

Reporter:  Petru Culianu avea 41 de ani împliniți în luna ianuarie a acelui an fatidic.  Publicase 17 cărți, și se bucura de admirația și  dragostea studenților și colegilor săi.  "Culianu avea capacitatea lingvistică,  originalitatea, îndrăzneala și energia necesare pentru a produce o operă enormă," scria profesorul Michael Fishbane.  Cuvinte care măsoară dimensiunile tragediei. Ce teorii au circulat, atunci, despre vinovat și posibile motive?

Profesorul Ted Anton: Poliția a invocat motive ridicole: droguri, un student nemulțumit. Culianu se simțea amenințat din cauză că scria despre guvernul post-comunist din România.  Puțin timp înainte de-a muri, se întâlnise cu regele și-i promisese sprijin. Uciderea lui a fost și atunci un mister, pentru că profesorul Culianu nu era o figură majora în România:  publica într-o mică revistă a exilului, Lumea Liberă, și nu era cunoscut de publicul larg. Cei doi vinovați sunt poate unul singur, foști agenți ai Securității comuniste sau elemente asociate extremei drepte renăscute, care a aplaudat asasinatul la scurt timp după comiterea sa.

Reporter: Culianu a fost, cum menționați în articolul din LINGUA FRANCA și apoi în cartea dvs., și un remarcabil autor de ficțiuni fantaste,  un melanj sui-generis de "noir" și ocult cu un delicat filigran divinatoriu.  Ultima sa povestire publicată, LIMBA CREAȚIEI, vorbește despre un istoric în vârstă de 40 de ani care predă, aidoma autorului, la o "cenușie și renumită universitate din Vestul Mijlociu". A reușit să pre-scrie, să anticipeze, propriu-i destin.

Profesorul Ted Anton: E probabil aspectul cel mai uimitor, notabil, tulburător al vieții și morții sale. Credea că un artist, un scriitor, poate să prezică viitorul citind semnele subconștiente ale prezentului.  În câteva dintre povestirile sale a părut că reușește acest lucru: circumstanțele misterioase ale execuției cuplului Ceaușescu, evenimentele mineriadei din 1990, etc. În povestirea pe care ați menționat-o, savantul încearcă să se retragă din actualitate și să-și reia viața de studiu. Am convingerea fermă că autorul exact asta  încerca, dar prea târziu. Prevestește de asemenea ce se întâmplă astăzi pe plan internațional: controlul asupra conștiinței colective prin simboluri și tehnici magice familiare încă din epoca Renașterii – naționalism, Eros, apropierea sau teama de semeni. Ar fi putut ilumina tendințele actuale pe plan electoral și politic nu în Franța, din fericire, dar cu siguranță în Marea Britanie și  SUA.

Reporter: Era, când a fost ucis, amfitrionul unei conferințe cu subiectul "ALTE TĂRÂMURI: Moarte, Extaz, și Călătorii în Alte Lumi".  Credeți că această premoniție a propriului sfârșit era cauzată de mai mult decât amenințările cu moartea pe care el și alți refugiați români le primeau atunci?

Profesorul Ted Anton:  Da.  A presimțit  că viața-i va fi curmată. Le-o spunea adesea prietenilor. Avea, în propria-i familie, o lungă istorie de persecuție. Când a fost ucis, trei dintre cărțile sale erau în curs de apariție, și lucra la un proiect extraordinar, primul în lume,  ENCICLOPEDIA MAGIEI, care ar fi revoluționat domeniul său de cercetare.  Se grăbea, pentru că era cutreierat, dincolo de politică și amenințări,  de presentimentul că va avea parte de un sfârșit prematur și violent.

Reporter: Cum au schimbat anii perspectiva dvs. asupra profesorului Culianu, vieții și operei sale? Ce a limpezit, ce a încețoșat poate trecerea timpului?

Profesorul Ted Anton:  Se închipuia în secolul al XVI-lea. Cu trecerea timpului, mă gândesc din ce în ce mai mult la acea lume premodernă a imaginației, Mundus Imaginalis, și la puterea ei, la limba și știința pe care o stăpâneau cei despre care Culianu a scris, Bruno, Ficino, Pico della Mirandola, care s-au apropiat de potenta străluminare a ceva actual, valabil și astăzi. Culianu ar fi putut clarifica ce se petrece astăzi în lumea-ntâia, ca s-o numim așa - ascensiunea naționalismului, recrudescența fascismului - într-un mod extrem de relevant. Cu trecerea anilor, erudiția și ficțiunea sa cresc în importanță, în vreme ce politica se estompează. Acea lume pe care a întruchipat-o, explicat-o, credibilizat-o cu uneltele savantului, mă obsedează  până astăzi. Mă gândesc la ea în fiecare zi.

Reporter: Și, în acest sens, dacă asta e o consolare, rămâne printre noi.

Profesorul Ted Anton:  Da, da, într-adevăr. Studenți de-ai săi, precum Nathaniel Deutsch de la  Universitatea Statului California - Santa Cruz și alții,  au ajuns savanți importanți, scriu cărți dedicate  magistrului lor și în tradiția sa.  A plecat, Culianu, într-una dintre  acele călătorii în care era expert, dincolo de moarte.

 

Toate edițiile rubricii Interviu SUA: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă interviul cu profesorul Ted Anton, de la catedra de engleză a Universității DePaul, care a făcut din misterul Culianu un subiect predilect