Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Ofertă generoasă pentru cei din UE aflați deja aici" - ministrul Brexit

david_davis.jpg

David Davis
Ministrul pentru Brexit este gata de negocieri dure cu UE
Image source: 
AP

Ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, David Davis, a spus că țara sa este dispusă să facă o ofertă cât se poate de generoasă privind statutul cetățenilor UE după ieșirea din Uniune, dar numei acelora care se află deja aici. Într-un interviu acordat duminicalului Sunday Times, Davis a spus că este pregătit să se retragă de la masa negocierilor cu UE care vor începe luna viitoare dacă nota de plată cerută Marii Britanii va fi excesivă.  

Până acum, înainte de începerea negocierilor propriu zise, poziția exprimată dinspre UE a fost că orice cetățean al unei țări membre care a locuit vreodată în Regatul Unit ar trebui să primească drepturi depline după Brexit, care va avea loc probabil la sfârșitul lunii martie 2019, la doi ani după invocarea de către premierul Theresa May a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

"Care au fost aici oricând? Cum Dumnezeu poți să tratezi un asemenea exercițiu?" se întreabă Davis în interviul din Times adăugând că Marea Britanie este dispusă să ofere migranților din UE "condiții cât mai favorabile cu putință", dar numai acelora aflați deja aici. 

Potrivit estimărilor în Marea Britanie se află între 3 și 3,5 milioane de cetățeni UE și statutul lor viitor va depinde, spune guvernul de la Londra, de ce statut va oferi UE celor circa un milion de cetățeni britanici care locuiesc în țarile membre al Uniunii.

În trecut Davis a sugerat că poarta imigrației din UE nu se va închide brusc după martie 2019 și că economia britanică va avea nevoie încă mulți ani de lucrători din țările membre ale Uniunii.

Un alt potențial punct de dezacord cu UE este suma cerută Marii Britanii ca notă de plată reprezentând obligațiile față de Uniune, în ultima variantă relatată de presă ca venind de la Bruxelles fiind de peste 100 de miliarde de euro. Ce sumă va accepta guvernul britanic?

"Nu știu ce înseamnă nu număr moderat de miliarde. Sunt suficient de sărac ca să cred că un miliard de euro reprezintă o grămadă de bani", răspunde Davis. 

Startul negocierilor în iunie

Ministrul pentru Brexit spune că este pregătit să plece de la masa negocierilor dacă UE nu acceptă niciun compromis.

Michel BarnierMichel Barnier va conduce echipe de negociatori a UE

"Nu trebuie doar să dăm impresia că putem pleca, ci să fim și capabili să plecăm", adaugă el.

Davis recunoaște însă că acest lucru nu se poate întâmpla imediat pentru că nu sunt pregătite controalele de frontieră de după ieșirea din UE.

"Se lucrează de câteva luni la asta, dar mai sunt multe de făcut. Sunt chestiuni practice de rezolvat", spune ministrul pentru Brexit, care rămâne însă optimist cu privire la rezultatul final al negcoierilor.

"Sunt multe persoane în UE care doresc ca acest lucru să aibă succes. S-ar putea să existe unii care doresc un eșec. Nu trebuie totul luat drept un adevăr absolut. Eu sunt de părere că cel mai probabil rezultat este cel pe care îl căutăm", spune Davis.

Potrivit relatărilor de presă, UE a stabilit data începerii negocierilor pe 19 iunie la Bruxelles, când delegația britanică condusă de Davis se va întâlni cu cea europeană ce-l are în frunte pe negociatorul șef numit de Consiliul European, fostul comisar european Michel Barnier din Franța. 

La acea dată se vor fi terminat alegerile parlamentare din Marea Britanie și Franța, dar nu și cele din Germania, care au loc în luna septembrie, ceea ce aruncă o umbră de incertitudine asupra negocierilor, cât timp situația politică din cea mai mare țară a UE nu este clarificată. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ