Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum i-au luat comuniştii cetăţenia regelui Mihai

regele_mihai_groza.jpg

Regele Mihai și Petru Groza în 1945
Sursa imaginii: 
europolitics.ro

Pe data de 22 mai 1948, autorităţile comuniste au decis retragerea cetăţeniei Regelui Mihai, dar şi altor membri ai Familiei Regale. Care a fost contextul în care s-au petrecut aceste fapte, aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

După încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai devenise o persoană incomodă pentru comuniştii care acaparaseră puterea în România. De altfel, era singurul monarh în funcţiune din ţările aflate sub influenţa sovietică. Aşa se face că în 30 decemebrie 1947, Petru Groza vine la Palatul Elisabeta şi îi spune regelui că monarhia este un obstacol în calea progresului ţării şi îi pune în faţă o hârtie pe care e scrisă declaraţia de abdicare pregătită dinainte. Regele Mihai o citeşte şi spune că numai o consultare a poporului poate să schimbe forma de guvernământ. Petru Groza îi răspunde că nu este timp pentru a organiza un referendum. Mai mult, el îl ameninţă pe rege cu executarea a 1000 de studenţi ce fuseseră arestaţi. Regele semnează abdicarea. Audienţa lui Pentru Groza nu durează mai mult de 100 de minute.

După abdicare, regelui Mihai şi reginei-mamă Elena li s-a pus în vedere să părărească România cât mai repede. Acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după abdicarea forţată, în 3 ianuarie 1948.

La cinci luni după abdicare, în 22 mai 1948, Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Române hotăra retragerea cetaţeniei pentru membrii familiei regale. Este vorba despre regele Mihai, regina Elena, principesele Elisabeta şi Ileana şi principele Nicolae, copiii reginiei Maria şi regelui Ferdinand. În acelaşi timp, toate bunurile familiei regale erau trecute în proprietatea statului român. Scânteia, organul de presă al Partidului, dedicase numeroase rânduri acestor decizii în numarul din 24 mai, într-un articol cu titlul: „Consiliul de Miniștri a hotărât: Bunurile fostului rege Mihai de Hohenzollern și ale membrilor familiei regale jefuite de la poporul român au intrat în proprietatea Statului popular”. Toate aceste bunuri aveau sa fie puse „în folosul poporului”.

Abia în anul 1997, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, premierul de atunci al României, Victor Ciorbea, a abrogat decizia din 1948. O data cu cetăţenia, regele Mihai şi-a primit înapoi paşaportul şi posiblitatea de a se întoarce în România.

 

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 

Toate edițiile rubricii Accent pe istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

 
Rubrica Pagina de istorie din 22 mai 2017