Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Consiliului Fiscal este sceptic faţă de menţinerea deficitului bugetar al României în limitele impuse de UE

ionut_dumitru_presedinte_consiliul_fiscal_legea_salarizarii.jpg

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Creşterea economică înregistrată de România, la începutul acestui an, nu se reflectă în veniturile la buget, spune Ionuț Dumitru,  președintele Consiliului Fiscal, într-un interviu acordat Reuters.

El s-a arătat sceptic faţă de capacitatea României de a menţine deficitul bugetar în limitele impuse de Uniunea Europeană şi atrage atenţia asupra măsurilor fiscale luate de executiv

Primul trimestru al acestui an a adus România între statele europene cu cel mai puternic ritm de creştere economică, cu un avans de 5,7 procente faţă de anul trecut.

Datele arată că recentele reduceri de taxe şi creşteri salariale au impuslionat consumul, pe care, spun specialioştii s-ar şi baza rezultatele bune ale acestui prim trimestru.

Într-un interviu acordat reuters,  președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat bazându-se pe motivele creşterii României, că deficitul fiscal ar putea depăşi în acest an pragul ompus de Uniunea Europeană ,

"Este o enigmă de ce la un ritm de creștere economică atât de mare, colectarea TVA a fost dezamăgitoare iar profitul companiilor a scăzut în termeni nominali", a mai precizat Ionuț Dumitru.

Si instituţiile europene sunt sceptice privind evoluţia raportului intre crestere si deficit, se așteaptă ca, atât în 2017 cât și în 2018, România să înregistreze cele mai mari deficite din UE: de 3,5% și respectiv 3,7% din PIB. Mai mult  Bruxellesul a avertizat România că trebuie să își corecteze deficitul, altfel riscă să fie declanșată o procedură de deficit excesiv, care in general afectează ratingul de țară respectiv capcaitatea de a se imprumuta.

Ionut Dumitru, Preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că o foarte rapidă a salariilor în sectorul public va ridica probleme de sustenabilitate. Desi  recunoaşte în acelaşi timp necesitatea acestei legi în sectorul public, unde există mari discrepanțe salariale. La care se adaugă şi o criză a mâinii de lucru.

 

Salariul mediu brut în România este puțin peste 700 de euro pe lună, comparativ cu o medie de 2.370 de euro pe lună în UE. Comisia Europeană estimează că în acest an România va colecta venituri din taxe echivalente cu 25,4% din PIB, mult sub media de 40% din UE.